Meny

Brann i boligblokk på Hawaii under kontroll

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst tre mennesker omkom i en brann i en 36 etasjer høy boligblokk på Hawaii som manglet sprinkleranlegg. Etter flere timer er brannen under kontroll.

Ordføreren i Honolulu, Kirk Caldwell, opplyste fredag kveld at brannvesenet omsider hadde fått kontroll over brannen i boligkomplekset Marco Polo, like ved den berømte stranda Waikiki.

Brannmannskaper var i full gang med å gjennomsøke leilighetene i bygget for å forsikre seg om at ingen flere hadde mistet livet.

Caldwell bekreftet på en pressekonferanse at bygningen ikke hadde sprinkleranlegg siden det ikke var påbudt da den ble bygd i 1971.

Brannsjef Manuel Neves sier at hvis det hadde vært et sprinkleranlegg i bygget, ville brannen uten tvil ikke ha spredt seg fra leiligheten der den startet.

Røyken veltet ut

Hundrevis av beboere strømmet ut av blokka mens røyken veltet ut av de øverste etasjene i bygget. Brannen oppsto i 26. etasje og spredte seg i løpet av et par timer flere etasjer oppover, ifølge brannsjef David Jenkins.

De tre døde ble alle funnet i 26. etasje. Blant dem var en eldre kvinne og hennes voksne sønn. Jenkins sier at tallet på døde kan endre seg siden flere er savnet, men han kan ikke anslå hvor mange.

Minst fire personer, blant dem en brannmann, er sendt til sykehus med alvorlige skader, mens tolv fikk behandling på stedet.

Omkring 100 brannfolk kom til for å kjempe mot flammene i den 36 etasjer høye boligblokka som har til sammen 568 leiligheter og fire butikker.

Mange ble værende

Bare de som bodde i de øverste etasjene, ble evakuert, og mange ble værende i leilighetene sine i den store bølgeformede blokka med mange innganger. Mange av beboerne er eldre mennesker som har vanskelig for å bevege seg.

71 år gamle Karen Hastings sier at hun luktet røyken i sin leilighet i 31. etasje og løp til vinduet for å se hva som foregikk. Da så hun flammene under seg, og hun og en nabo løp sammen gjennom røyken ned 14 etasjer til de fant et trappeløp med frisk luft.

Bilder fra brannen i bygningen viser høye flammer som velter ut av vinduene, i tillegg til tjukk, svart røyk. Brennende bygningsrester som falt ned, tente flere mindre branner.

Troy Yasuda bor over veien fra boligblokka og bisto flere av de evakuerte. Han forklarer at flere sier de nesten hadde blitt kvalt av røyken. Han sa at politiet sto på utsiden og brukte megafoner for å varsle at beboerne måtte komme seg ut.

Brannvesenet fikk melding om brannen klokka 14.15 lørdag ettermiddag lokal tid. Omkring tre timer senere ble tre personer bekreftet omkommet.

Populært