Meny

Forsker bekymret over norsk utdanningstrend

Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

73 prosent av dem som tar høyere utdanning, har foreldre som har gjort det samme. Bekymrende trend, mener forsker ved NHH.

Nye tall fra OECD viser at Norge har på dette området større forskjeller enn når det kommer til for eksempel USA, ifølge Klassekampen. Av dem som tar høyere utdanning i Norge, har 73 prosent minst én forelder med høyere utdanning, 21 prosent foreldre med videregående skole og 6 prosent foreldre som ga seg etter grunnskolen. I USA er tallene henholdsvis 58, 37 og 8.

Ulikhetsforsker og professor Kjell G. Salvanes ved Norges Handelshøyskole (NHH), kaller det «det norske paradokset». Han frykter at utdanningskravet blir bare høyere og at inntektsgapet mellom de med og uten utdanning øker.

– Det jeg frykter, er at en god del sitter igjen på perrongen når det neste arbeidsmarkedstoget går. Vi må snakke mindre om formuesskatt, og mer om hvordan alle skal få like muligheter i utdanningssystemet, sier Salvanes.

Norge er imidlertid det landet i den vestlige verden hvor det per i dag er minst inntektsforskjell mellom utdannede og ufaglærte.

(©NTB)

Populært