Komponisten og pianisten Egil Kapstad er død

Egil Kapstad i 1989. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix
Egil Kapstad i 1989. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Musikeren og komponisten Egil Kapstad er død, 76 år gammel. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kapstads kone Hilde Hefte bekrefter i en pressemelding at Kapstad gikk bort torsdag 13 juli.

Egil Kapstad ble født i Oslo 6. august 1940. I mer enn 50 år var han en viktig skikkelse i norsk musikkliv og da særlig innen jazzen der han var aktiv allerede fra slutten av 50-tallet.

Fra begynnelsen av 60-årene og fram til i dag har han bidratt på mer enn hundre plateinnspillinger som pianist, komponist og arrangør. Han komponerte for symfoniorkester, kor, strykekvartetter, solofløyte, gitar og jazzgrupper.

Kapstad hadde også et internasjonalt navn. Som arrangør og komponist var han innom en rekke sjangrer. Han skrev musikk til over 50 teaterstykker, fra Shakespeares «Kong Lear», Henrik Ibsens «Kongsemnerne» og Tennessee Williams’ «Glassmenasjeriet» til Klaus Hagerups «Kuler i solnedgangen».

Kapstad og Vold

Han var kanskje særlig kjent for sitt samarbeid med dikteren Jan Erik Vold. De ga ut en rekke album sammen og jobbet sammen i flere tiår med sin kombinasjon av jazz og lyrikk.

Da NTB intervjuet dem i februar 2009 i forbindelse med en lengre turné de skulle legge ut på, konkluderte de med at de må ha kjent hverandre siden litt etter at de gikk ut av gymnaset.

– Egil og jeg er jo like gamle, og har kjent hverandre siden vi gikk på fotballkamp sammen og svømte på Bislett bad, sa Vold.

I forbindelse med forestillingen de turnerte med leste Vold hele sin diktsamling «Drømmemakeren sa». Da han tonesatte den, hentet Kapstad inspirasjon fra flere land og musikkformer, som norsk folkemusikk og arabisk og jødisk musikk. Litt blues og klassisk ble det også plass til.

Vold kunne fortelle at første gang han hørte musikken Kapstad hadde satt til diktene hans, ble han overveldet.

– Jeg hørte musikken første gang da Egil og musikantene øvde i et lokale på Grønland i Oslo. Da fikk jeg hakaslepp. Det var så fantastisk vakker musikk.

Høyt priset

Sammen med blant andre Karin Krog startet Kapstad Norsk Jazzforum. Han var programleder i NRK og trioen hans var orkester i norsk Melodi Grand Prix i 1965. I en årrekke underviste han i jazzhistorie og improvisasjon, blant annet ved Musikkonservatoriet i Kristiansand.

Han har spilt med musikere og artister som Toots Thielemans, Karin Krog, Al Cohn, Chet Baker, Red Mitchell, Bob Brookmeyer, Sheila Jordan, Bjørn Johansen, Bjarne Nerem, Jon Larsen, Magni Wentzel og Hilde Hefte.

Blant de mange prisene Kapstad ble tildelt, var Spellemannsprisen for beste jazzalbum i 1989 og 1994. Han fikk Norsk jazzforbunds Buddyprisen i 1977, NOPA-prisen for årets verk i 1984 og Gammleng-prisen i klassen jazz i 1985. I tillegg var han statsstipendiat fra 2003 til 2008.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden