Meny

Nobelkomiteen kritiserer tause politikere

Leder i Nobelkomiteen Berit Reiss-Andersen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredsprisvinner Liu Xiaobo er død, 61 år gammel. Nobelkomiteen er kritisk til de som har vært tause i perioden Liu har vært syk. 

– Det er trist og meget beklagelig at representanter for den frie verden, som selv holder demokrati og menneskerettigheter høyt, ikke i samme grad står opp for vern av andres rettigheter, sier leder for Den norske Nobelkomite, Berit Reiss-Andersen, i en uttalelse.

Fredsprisvinneren, menneskerettighetsforkjemperen, dissidenten og den politiske fangen Liu Xiaobo (61) døde torsdag. 

Det ble i mai kjent at Liu led av uhelbredelig kreft. Siden den gang har flere land presset på for at han skulle få behandling i utlandet, noe kinesiske myndigheter har nektet. 

Senest tirsdag ba den tyske regjeringen Kina frigi både Liu og hans kone, Liu Xia.

– De siste rapportene reiser spørsmålet om Lius kreft burde ha blitt diagnostisert og behandlet mye tidligere, sa regjeringens talsperson Steffen Seibert.

Bakgrunn: Liu Xiaobo er død

Regjeringen har vært tause

Statsminister Erna Solberg og regjeringen har fått kraftig kritikk etter at Norge ikke har støttet EUs krav om frigivelse av Liu Xiaobo.

Solberg har konsekvent i valgkampen vist til Utenriksdepartementet. 

– Regjeringen har opptrådt med pinlig taushet i denne saken. Jeg er glad for at Norge begynner å få et normalisert forhold til Kina, men det skal ikke gå på bekostning av menneskerettigheter. Dette er et tema vi aldri må bli tause rundt, sa KrF-leder Knut Arild Hareide til VG tidligere denne måneden.

Kommentar: En kreftsyk dissident var det som skulle til for at Norge lar vær å kopiere EU

Anspent forhold til Kina

Liu ble i 2009 dømt til elleve års fengsel for å ha vært med på å skrive det politiske manifestet Charter 08, som krever demokrati og politiske reformer i Kina.

Året etter ble han tildelt Nobels fredspris for sin "lange og ikkevoldelige kamp for sentrale menneskerettigheter i Kina".

Kinesiske myndigheter ble rasende, anklaget Norge for å belønne en dømt «kriminell», la forhandlingene om en frihandelsavtale på is og avviste enhver politisk kontakt på høyt nivå.

Først seks år og senere gikk Kina med på å normalisere forholdet, og i april i år besøkte statsminister Erna Solberg landet, i spissen for en norsk delegasjon med 240 representanter for norsk næringsliv.

Les også: – Behandlingen av Liu er en skam

Populært