Gjenstander fjernet fra skipsvrak ved Narvik

De to norske panserskipene Eidsvold og Norge i Narvik havn før de ble senket av tyskerne i april 1940. Foto: NTB scanpix
De to norske panserskipene Eidsvold og Norge i Narvik havn før de ble senket av tyskerne i april 1940. Foto: NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av vinteren har dykkere tatt seg inn i panserskipet Norge utenfor Narvik og fjernet gjenstander. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er fjernet en rortelegraf og et talerør som var brukt i panserskipet, ifølge dykkere. Museumsleder ved Narviksenteret, Ulf Erik Torgersen, sier til avisa Fremover at det var nøyaktig dette de advarte mot da man valgte å ta bort fredningen av vraket i 2014.

Dykkeren Micke Tilja, som kunne avsløre at vraket var plyndret, sier nødrattet, rortelegrafen og talerørene var noen av de vakreste gjenstandene om bord.

Panserskipene Norge og Eidsvold lå i Narvik havn 9. april 1940. I sjøslaget da tyskerne invaderte ble begge skipene senket. I 1999 ble vrakene midlertidig fredet, på grunn av at det ble stjålet gjenstander fra vrakene. Det var en forbudssone for dykking 100 meter fra vrakene. Men i oktober 2014 ble den midlertidige fredningen opphevet.

Museumsleder Torgersen sier til avisen at de gjennom årene har opplevd massive tyverier fra skipene, mest utsatt har panserskipet Norge vært.

– Vi gjør nå et nytt initiativ for å få vernesone og et dykkerforbud i tilknytning til vrakene, sier Torgersen.