Meny

Tillerson forsøker å mekle mellom Qatar og Saudi-Arabia

USAs utenriksminister Rex Tillerson ankom tirsdag Qatar. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Rex Tillerson skal gjøre et forsøk på å mekle i den bitre striden mellom USAs to allierte Qatar og Saudi-Arabia. 

Saudi-Arabia og flere av deres allierte i regionen innførte i juni blokade av Qatar, som de anklager for å støtte terrorisme.

Blant kravene som stilles til Qatar er at landet stenger den uavhengige TV-kanalen Al Jazeera og andre medier, bryter de diplomatiske båndene med Iran, kaster ut tyrkiske styrker som er stasjonert ved en militærbase i landet, og slutter å støtte opposisjonelle grupper i andre land.

Qatar avviser kravene, kaller dem helt urealistiske og håper striden kan løses gjennom dialog. Det gjør også USA, som er en nær alliert av Saudi-Arabia, men som også har sin største militærbase i Midtøsten i Qatar. Det er blant annet fra denne basen at den USA-ledede krigen mot IS føres.

Tirsdag ankom USAs utenriksminister Rex Tillerson Qatar der han ga uttrykk for politisk støte til landets ledelse.

– Jeg syns Qatar har vært ganske klar på hva de mener og finner det svært fornuftig, sa Tillerson.

Onsdag fortsetter den amerikanske utenriksministeren til Saudi-Arabia, et land han også har gode kontakter ifra sin tid som oljetopp i Exxon Mobil.

I Riyadh skal Tillerson også ha møter med utenriksministrene fra De forente arabiske emirater, Bahrain og Egypt, som sammen med Saudi-Arabia har stilt seg bak kravene til Qatar.

Les også:   Saudi-Arabia har kravliste til Qatar   

Populært