Her møtes Trump og Putin

Donald Trump og hans russiske kollega Vladimir Putin har for første gang truffet hverandre ansikt til ansikt. Det skjedde på G20-møtet i Hamburg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to presidentene håndhilste og utvekslet et par ord da de traff hverandre fredag, opplyser den russiske regjeringen.

Trump har på Twitter skrevet at han gleder seg til møtet de to skal ha senere på dagen.

– Jeg ser fram til alle dagens møte med verdens ledere, deriblant mitt møte med Vladimir Putin. Mye å diskutere, skrev han.

Putin talsmann Dmitry Peskov bekrefter at også den russiske presidenten ser fram til møtet, som finner sted på ettermiddagen etter G20-møtet.

Les også: I dag møtes Trump og Putin for første gang

Fryktet ujevn match

Det er knyttet stor spenning til hvordan kjemien mellom de to kommer til å være.

Ifølge Dagsavisen har erfarne amerikanske diplomater fryktet at møtet vil bli en «ujevn match» mellom Trump, som er fersk både i politikken og i verdensdiplomatiet, og Putin, den tidligere KGB-agenten med lang erfaring som statsleder.

FØRSTE GANG: Historisk møte mellom Donald Trump og Vladimir Putin. Foto: EPA/STEFFEN KUGLER
FØRSTE GANG: Historisk møte mellom Donald Trump og Vladimir Putin. Foto: EPA/STEFFEN KUGLER

Kroppsspråket deres blir en pekepinn og vil trolig bli analysert ned til minste detalj, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Både før og etter at han ble valgt til president, er Trump blitt anklaget for å være for lite kritisk til Russland og Putin.

Les også: Trump ber flere land konfrontere Nord-Korea

– Avgjørende møte

Politiet brukte vannkanoner mot en gruppe G20-toppmøtet-demonstranter i Hamburg torsdag kveld. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix
Politiet brukte vannkanoner mot en gruppe G20-toppmøtet-demonstranter i Hamburg torsdag kveld. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix

Putin har møtt tre andre amerikanske presidenter før Trump. Trump er på sin side fortsatt fersk i rollen som politiker, og i politiske kretser i Washington er man spent på hvordan møtet mellom den uerfarne, men impulsive Trump, og den erfarne og kalkulerende Putin skal gå.

Kreml har betegnet møtet mellom de to som avgjørende for sikkerhet og stabilitet. Putin har tidligere i år beskrevet forholdet mellom de to landene som svekket etter at Trump kom til makten.

Torsdag gikk Trump hardt ut mot Russland – noe han ikke har pleid å gjøre tidligere.

– Vi oppfordrer Russland til å avslutte sine destabiliserende aktiviteter i Ukraina og andre steder, og ikke støtte fiendtlige regimer – inkludert Syria og Iran – men i stedet slutte seg til ansvarlige stater i vår kamp mot felles fiender i forsvar av selve sivilisasjonen, sa han i en tale i Polens hovedstad Warszawa.

Personvernpolicy