Politiet brukte vannkanoner og pepperspray mot demonstranter i Hamburg

Politiet brukte vannkanoner mot en gruppe G20-toppmøtet-demonstranter i Hamburg torsdag kveld. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix
Politiet brukte vannkanoner mot en gruppe G20-toppmøtet-demonstranter i Hamburg torsdag kveld. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Flere tusen personer demonstrerte mot G20-toppmøtet i Hamburg. Politiet brukte vannkanoner og pepperspray mot enkelte av demonstrantene. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag kveld demonstrerte nærmere 13.000 personer mot G20-toppmøtet i Hamburg, dagen før møtet starter.

Ifølge tyske myndigheter ble minst 76 polititjenestemenn skadd i opptøyene som ble kalt «Welcome to Hell». Det er foreløpig opplyst fra politiets side at to demonstranter er skadd.

En talsmann for politiet i Hamburg sier at også politi er skadd, men at tjenestemennene stort sett hadde fått lettere skader.

Trakk seg

Like før klokken 20 norsk tid ble det meldt om sammenstøt mellom politi og rundt tusen demonstranter i nærheten av Hamburgs ukentlige fiskemarked. Politiet brukte vannkanoner og pepperspray mot demonstrantene som kastet flasker og andre gjenstander mot dem, ifølge nyhetsbyrået AP.

Det førte til at en av arrangørene bak protestmarsjen trakk seg fra demonstrasjonen.

Sammenstøtene skal ha skjedd da politiet ba en gruppe på rundt tusen demonstranter som dekket til ansiktene sine med masker og tøystykker, om å fjerne maskeringen. Det er ifølge tysk politi ulovlig å dekke til ansiktet under protester i landet.

Noen av de maskerte personene knuste vinduer på politiets biler med flasker og murstein kort tid etter at demonstrasjonen startet.

«Fucking angry»

NTBs reporter på stedet opplyste i 21.30-tiden at det fortsatt var stort politioppbud, men at folkemengden forholdt seg rolig. Enkelte av demonstrantene hadde fortsatt dekket til ansiktene sine på ulike vis.

Demonstrantene spilte musikk fra et stort anlegg og et svart anarkistflagg vaiet midt i mengden. «We are fucking angry» sto det på et banner. På en plakat sto det «Speidere mot kapitalismen».

Politiet stoppet på et tidspunkt demonstrasjonstoget, før det igjen fikk gå videre til jubel og applaus fra demonstrantene.

Mathias Holz er en av dem som deltar i markeringen. Han sier til NTB at han har møtt opp for å demonstrere mot den store kostnaden ved toppmøtet.

Venter sammenstøt

Myndighetene i Tyskland venter opptil 100.000 demonstranter under det to dager lange G20-toppmøtet som starter fredag, og bringer toppledere som USA-president Donald Trump, Russlands Vladimir Putin, Kinas Xi Jinping og flere andre til Hamburg.

20.000 politifolk utstyrt med opprørsutstyr, pansrede kjøretøyer, helikoptre og overvåkningsdroner er utstasjonert på områdene der arrangementer i forbindelse med toppmøtet finner sted. Møtet er det største internasjonale arrangementet byen har vært vertskap for.

Sammenstøt natt til tirsdag

Natt til tirsdag ble fem personer skadd i demonstrasjoner. Også da måtte tysk opprørspoliti benyttet seg av vannkanoner og pepperspray.

Rundt 30 demonstrasjoner er kunngjort på forhånd, organisert av alt fra globaliseringsmotstandere, miljøaktivister, fagforeninger, studenter og kirkegrupper.

De fleste av dem ventes å være fredelige, men flere vil også bli ledet av radikale venstreorienterte eller anarkistiske militante demonstranter kjent som «black bloc»-aktivister. Disse har tradisjon for å havne i sammenstøt med politiet og kaste steiner, flasker eller fyrverkeri.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy