Trump frykter for Vestens framtid

Det er ventet at president Donald Trump vil ta opp viktigheten av båndene mellom USA og Europa når han taler til folket i Polen torsdag. Her går presidentparet ut av Air Force One i Warsaw onsdag kveld. Foto: AP / Alik Keplicz / NTB scanpix
Det er ventet at president Donald Trump vil ta opp viktigheten av båndene mellom USA og Europa når han taler til folket i Polen torsdag. Her går presidentparet ut av Air Force One i Warsaw onsdag kveld. Foto: AP / Alik Keplicz / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Donald Trump stiller spørsmål ved Vestens vilje til å overleve i en tale han skal holde i Polen torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et fundamentalt spørsmål for vår tid er om Vesten har vilje til å overleve, heter det i et utdrag av talen som er offentliggjort av Det hvite hus.

Trump skal tale på et torg i hovedstaden Warszawa som sto sentralt i det polske opprøret mot nazistene under andre verdenskrig.

– Han vil legge fram en visjon, ikke bare for Amerikas fremtidige forhold til Europa, men fremtiden for vår transatlantiske allianse og hva det betyr for amerikansk sikkerhet og velstand, sa H.R. McMaster, nasjonal sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus, før Trump forlot USA.

Det er satt opp sperringer i den polske hovedstaden, og politiet er i økt beredskap i forbindelse med besøket. Før han skulle holde talen, møtte Trump den polske presidenten Andrzej Duda på et slott i den polske hovedstaden.

Les også: Trump viser klør før ankomst til Europa

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Trussel fra Russland

Polens ambassadør til USA, Piotr Wilczek, sier til CNN at Trumps besøk kommer på et avgjørende tidspunkt i historien.

– Trusselen Russland utgjør, kan ikke understrekes nok, sier Wilczek.

Trump skal også møte ledere for tolv østeuropeiske land som deltar på et møte for nasjoner som grenser til Adriaterhavet, Østersjøen og Svartehavet.

Samtalene vil dreie seg om det amerikanske militære nærværet i Øst-Europa i møte med det landene opplever som russisk aggresjon. Infrastruktur og energi står også på dagsordenen.

Den amerikanske presidenten ankom Polen onsdag kveld. Både Trump og den polske presidenten Andrzej Duda er kjent for sin populistiske retorikk.

Les også: Obama med sleivspark til Trump

Store demonstrasjoner

Den amerikanske ambassaden i Polen venter tusenvis av tilskuere når Trump skal tale, og det er satt opp gratis busser til og fra arrangementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Presidenten kan ikke regne med en like varm velkomst når han ankommer G20-møtet i Hamburg senere på ettermiddagen. Tyske myndigheter venter opp mot 100.000 demonstranter i forbindelse med G20-møtet.

EU og 19 av verdens viktigste økonomiske stormakter deltar på toppmøtet. I tillegg deltar ledere fra et knippe gjesteland, blant dem Norges statsminister Erna Solberg.