Islamsk Råd kan miste halalinntekter

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nortura vurderer å droppe samarbeidet med Islamsk Råd Norge om halalsertifisering. Rådet kan dermed miste sin største inntektskilde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norturas vurdering kommer i kjølvannet av at Kulturdepartementet besluttet å midlertidig holde tilbake 650.000 kroner i driftsstøtte til Islamsk Råd (IRN), skriver Vårt Land.

– Vi er overhodet ikke tjent med et samarbeid med noen som ikke har tillit fra storsamfunnet, skriver kommunikasjonsdirektør Ellen Flø Skagen i Nortura i en epost. Hun sier selskapet «selvsagt følger nøye med på hva IRN gjør» og hvordan tilliten fra samfunnet er.

Avtalen om halalsertifisering gir IRN inntekter på rundt 1,4 millioner kroner i året og er rådets største inntektskilde. Etter at rådet i mars fikk kritikk for å ha ansatt en kvinne som bruker nikab, vurderte også Nortura om samarbeidet skulle videreføres.

Forsker Sindre Bangstad ved Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning tror det først og fremst er pragmatiske hensyn som ligger bak samarbeidet. Han sier det i dag ikke finnes noen reelle alternativer til å bruke IRN.

– De brukte ganske mange år på å etablere denne ordningen. Det vil ta tid for en eventuell konkurrent å etablere kompetansen som trengs. Dette vet nok Nortura godt.