Måling: En av fire vil ikke ha mer oljeutvinning

24 prosent mener klimahensyn må gå foran oljeleting, mens 45 prosent mener det motsatte, ifølge den nye undersøkelsen. Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix
24 prosent mener klimahensyn må gå foran oljeleting, mens 45 prosent mener det motsatte, ifølge den nye undersøkelsen. Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En firedel av de spurte i en ny undersøkelse sier Norge av hensyn til klimaet ikke bør lete etter ny olje og gass på sokkelen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinner er mer villige enn menn til å sette klimahensyn foran oljeutvinning, viser undersøkelsen som er utført av Respons Analyse på oppdrag fra Framtiden i våre hender, skriver Dagsavisen.

Hver tredje kvinne – 33 prosent – sier seg enig i utsagnet i at «Norge bør ikke lete etter ny olje og gass på norsk sokkel på grunn av klimahensyn». 16 prosent – eller en seksdel – av de spurte mennene mener det samme. Totalt stiller 24 prosent seg bak utsagnet.

– Vi mener dette viser at noe er på gang i den norske befolkningen. Stadig flere forstår at ny oljeleting verken er forenlig med klimamålene eller samfunnsøkonomisk fornuftig, sier konstituert leder Christoffer Ringnes Klyve i Framtiden i våre hender.

45 prosent svarer at de er uenige i påstanden og støtter dermed fortsatt leting etter nye olje- og gassforekomster. Det tilsier at hele 31 prosent ikke har noen tydelig mening om spørsmålet.

Regjeringen lyste nylig ut 102 nye leteblokker, de fleste av dem i Barentshavet.

– Nytt leteareal er helt avgjørende for langsiktig aktivitet, verdiskapning og lønnsom sysselsetting i petroleumsnæringen over hele landet, sa olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) da.

Personvernpolicy