Flere voldtekter på nordiske festivaler

Festivalbesøkende fotografert i regnet på Bråvallafestivalen i Norrköping fredag. Foto: Pontus Lundahl / TT / NTB scanpix
Festivalbesøkende fotografert i regnet på Bråvallafestivalen i Norrköping fredag. Foto: Pontus Lundahl / TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svensk og dansk politi har mottatt flere voldtektsanmeldelser etter musikkfestivaler denne uka.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En jente i 15-årsalderen skal ha blitt voldtatt under Håkan Hellstrøms konsert på Bråvallafestivalen i Norrköping fredag kveld.

Ifølge politiet ble jenta holdt fast og voldtatt av en mann midt i menneskemengden foran scenen, uten at noen grep inn.

– Det er forferdelig at man skal måtte oppleve noe slikt med masse mennesker rundt seg, sier en talsmann for politiet, Thomas Agnevik til Aftonbladet.

Etter denne hendelsen og elleve andre anmeldelser av seksuelle trakassering blir Bråvallafestivalen avlyst neste år. Overgrepene oppgis å være årsaken, men arrangøren, selskapet FKP Scorpio, har de siste årene slitt med millionunderskudd. Festivalen ble startet opp i 2013 og er en av Sveriges største musikkfestivaler, med rundt 50.000 besøkende i fjor.

Ingen pågrepet

De norske 18-åringene Ragni Wessel og Hannah Skjolden reiste til Norrköping for å være med på årets Bråvallafestival.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Man går ikke rundt alene på natten, sier Wessel, som mener det er fint å ha venner rundt seg som kan passe på en.

Skjolden synes det er unødvendig med slike hendelser.

– Det er veldig dumt at det skjer, og at man nesten forventer at det skal skje. Men jeg går ikke rundt og er redd for at det skal hende meg, for da hadde jeg ikke kunne dratt hit,

Jenta som ifølge politiet ble voldtatt, er tatt hånd om og undersøkt av lege. Politiet har få opplysninger om gjerningsmannen og ber de som var til stede under konserten, om å ta kontakt med politiet dersom de så noe mistenkelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også i fjor ble det anmeldt flere voldtekter under Bråvallafestivalen.

Seks anmeldelser i Roskilde

Også under Roskilde-festivalen i Danmark meldes det om flere seksuelle overgrep. Politiet opplyser at de har fått inn seks anmeldelser om voldtekt mellom 24. juni og 1. juli.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Festivalen oppgir å ha rundt 130.000 deltakere årlig. Dansk politi forteller at arrangementet denne gangen har gått roligere for seg, med mindre fyll og bråk og færre tyverianmeldelser og pågripelser enn tidligere år.

Ingen mistenkte

Under Cityfestivalen i svenske Västerås ble det anmeldt to voldtekter natt til lørdag, den ene av en 16 år gammel jente.

– Vi har snakket med henne og innhentet opplysninger, men vi har foreløpig ingen mistenkte, sier en talsmann for politiet i Västmanland, Thomas Gustafsson.

En 26 år gammel kvinne har også anmeldt en voldtekt etter festivalen.

– Hun er sendt til sykehus, og vi har ikke kunnet avhøre henne. Flere detaljer har jeg derfor ikke, sier Gustafsson.