Ny app skal hjelpe politiet med å bekjempe kriminalitet

Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den egenutviklede appen gjør det mulig for politiet å undersøke identiteten til utlendinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo politidistrikts seksjon for utlendingskontroll er blant de første som tar i bruk politiets mobilapplikasjon for personkontroll, skriver Dagens Næringsliv.

Appen skal gjøre det enklere for politiet å kontrollere identitet ute i gatene og slik finne ut om personen oppholder seg lovlig i Norge.

Politiet avviser at appen vil bli brukt mot utlendinger med en bestemt profil.

– Vi skal ha kontroll på at de som er på norsk territorium har gyldig tillatelse til å være på norsk territorium. Vi tar en profilering av personer man antar ikke har lovlig opphold. Det drives ikke etnisk profilering. Ser du på hvem som i stor grad blir utvist fra Norge, så er det borgere av Europa. Polske, litauiske og rumenske borgere ligger på toppen av utvisningsstatistikken i Norge, sier avdelingsdirektør i Politidirektoratets politifagavdeling, Kristin Kvigne, til Dagens Næringsliv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nye appen gjør det mulig for gatepatruljer å lese identitetspapirer elektronisk blant annet ved å lese av chip i pass med mobilkamera.

Betjenten får opp foto- og personopplysninger, og kan søke i nasjonale og internasjonale databaser for etterlysninger.

– Appen er en veldig god start og en av de bedre it-løsningene vi har hatt fordi det er skreddersydd for politiet og vårt arbeid. De slipper å bli med den ekstra turen inn i arresten, sier en undercover politibetjent til Dagens Næringsliv.

Prosjektet har et budsjett på 49 millioner kroner, og innen utgangen av 2018 skal teknologien være tilgjengelig for alle norske politifolk med grense- og utlendingskontroll som primæroppgave.

Les også:

PST har gjort våpenbeslag etter mulige terrortrusler

Oslo-politiet setter inn tiltak etter bølge av bilbranner

Ekstra politiressurser satt inn i Oslo sør