NATO skrur opp pengebruken enda ett hakk

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: Mindaugas Kulbis / AP / NTB scanpix
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Foto: Mindaugas Kulbis / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Donald Trump får viljen sin. NATO venter at forsvarsbudsjettene i Canada og europeiske land vil øke med 4,3 prosent i 2017. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De tre siste årene har europeiske allierte og Canada brukt nesten 46 milliarder dollar mer på forsvar, ifølge NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

Han la onsdag fram tall som bør få president Trump til å smile.

– Det er et taktskifte, sier Stoltenberg til norsk presse i Brussel.

– Vi har hatt tre år på rad med tiltakende økning. Det er fortsatt langt igjen, og det er fortsatt store variasjoner, men dette er et skritt i riktig retning, sier han.

Har snudd trenden

I 2017 ventes pengebruken å stige med 12 milliarder dollar, tilsvarende nærmere 100 milliarder norske kroner. Det er en inflasjonsjustert økning på 4,3 prosent sammenlignet med nivået i fjor.

Hele 25 av de 29 medlemslandene i NATO har planer om å øke forsvarsbudsjettene, viser tallene, som ble lagt fram i forkant torsdagens forsvarsministermøte i NATO.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det viser at det er bred økning over hele alliansen, sier Stoltenberg.

Veksten ventes å bli sterkere i år enn de to foregående årene. Den lå på 3,3 prosent i 2016 og på 1,8 prosent i 2015. Årene før dette var forsvarsbudsjettene fallende.

NATOs overordnede mål er at hvert land skal bruke en sum tilsvarende 2 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) på forsvar. Men det er bare fem land som oppfyller dette målet.

Norge ligger på snaut 1,6 prosent av BNP og ventes ikke å nå 2 prosent med det første.

Amerikansk press

Etter tiltredelsen i vinter har president Trump svingt pisken over land som ikke har klart å øke forsvarsbudsjettene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er ikke rettferdig overfor folket og skattebetalerne i USA. Mange land skylder massive pengesummer, sa han da han deltok på NATOs toppmøte i Brussel i slutten av mai.

Ifølge Trump burde 2 prosent av BNP være et minimum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må erkjenne at med denne kroniske underfinansieringen og voksende trusler er selv 2 prosent av BNP for lite, sa han.

Ikke bare Trump

Stoltenberg bekrefter at økningen i pengebruken i 2017 vil bidra til at NATO samlet sett kommer nærmere 2 prosent.

Han er likevel ikke uten videre med på at det er Trump som er grunnen til at tallene øker i år. Han viser til at medlemslandene i NATO allerede på toppmøtet i Wales i 2014 ble enige om å øke pengebruken og nærme seg 2 prosent av BNP.

– Det vi ser nå, er gjennomføringen av dette løftet, sier Stoltenberg.

– Jeg ønsker velkommen president Trumps sterke fokus på pengebruk og byrdedeling. Det er viktig at vi leverer på dette og gjennomfører det vi ble enige om. Men jeg vil samtidig sterkt understreke at europeiske allierte ikke bør investere mer i forsvar bare for å glede USA, men fordi det er i deres egen interesse, og fordi de selv har vedtatt at de skal gjøre det, sier han.