Svensk kvinne kjent skyldig i drap på far og ektemann

Sommerstedet utenfor Arboga der den svenske kvinnen er kjent skyldig i å ha drept sin ektemann og far med ett års mellomrom. Foto: TT / NTB scanpix
Sommerstedet utenfor Arboga der den svenske kvinnen er kjent skyldig i å ha drept sin ektemann og far med ett års mellomrom. Foto: TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En 42-årig kvinne er i Sverige kjent skyldig i drap på både sin far og ektemann, samt drapsforsøk på moren ved et sommerhus utenfor Arboga. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En 42-årig kvinne er i Sverige kjent skyldig i drap på både sin far og ektemann, samt drapsforsøk på moren ved et sommerhus utenfor Arboga.

Kvinnen skal gjennomgå en rettspsykiatrisk undersøkelse før hun kan dømmes for drapene, som skjedde med ett års mellomrom i 2015 og 2016. Det slo Västmanlands tingsrett fast onsdag formiddag.

42-åringen fra Eskilstuna har gjennom hele rettssaken hevdet at hun er uskyldig. Kvinnen sto i Västmanlands tingsrett tiltalt sammen med sin ekskjæreste, en ung afghaner.

Også ekskjæresten er kjent skyldig i drap på kvinnens far samt drapsforsøk på moren hennes. Han har tilstått begge forholdene. I likhet med 42-åringen skal afghaneren gjennomgå en rettspsykiatrisk undersøkelse. Det er ventet at undersøkelsene vil være klare innen fire uker.

Begge har sittet varetektsfengslet siden september i fjor etter å ha blitt pågrepet i Trondheim i slutten av august. De forblir varetektsfengslet fram til dommen faller i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Økonomiske motiver

Aktor i saken, Jessica Wenna, ønsker ikke å kommentere rettens avgjørelse før dommen er klar. Men hun påpeker at tingretten er tydelig i sin formulering når de omtaler bevisene i saken som overbevisende.

Aktoratet mener at kvinnen trolig hadde økonomiske motiver.

– Mye i denne saken taler for at motivet er penger. Det kan også være sjalusi og uenighet, uttalte statsadvokat Johan Fahlander på en pressekonferanse tidligere i vår.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 42 år gamle kvinnen er seksbarnsmor, utdannet sosionom og tidligere ustraffet. Saken omfatter også grovt bedrageri, bestikkelser og trusler mot offentlige tjenestemenn.

Kvinnens tidligere kjæreste kom til Sverige fra Iran høsten 2015. I tiltalen går det fram at det er mistanke om at han er betydelig eldre enn 19 år, som han selv har oppgitt.

Les også: Svensk kvinne tiltalt for drap på far og ektemann

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uvanlige drap

Saken har fått navnet «sommarstugemorden» i Sverige, siden drapene fant sted ved et sommerhus utenfor Arboga.

Saken er spesiell på mange måter. Det er uvanlig at kvinner dømmes for dødelig vold, og enda mer uvanlig at det dreier seg om oppfordring til drap. Bare en håndfull personer er dømt for oppfordring til drap de siste 25 årene i Sverige, der Knutby-pastoren Helge Fossmo er den mest kjente.

Kvinner som dreper, har ofte tunge psykososiale problemer, men det ser ikke ut til å være tilfelle i denne saken, ifølge den første rettspsykiatriske vurderingen. Ansvarlig lege har imidlertid mistanke om at 42-åringen kan ha en alvorlig psykisk forstyrrelse.

Mannen har tilstått at det var han som holdt kniven da kvinnens far ble drept og moren alvorlig skadd i august i fjor. Ett år tidligere ble kvinnens ektemann funnet død i en innsjø i nærheten. Da hadde afghaneren ennå ikke kommet til Sverige.

Påtalemyndigheten mener at kvinnen ga kniven til sin daværende kjæreste. Hun skal også ha kjørt ham fram og tilbake til hytta. Blant aktoratets bevis er forklaringen til kvinnens mor.