Guardian: Ingen «eksplosive avsløringer» i FIFAs korrupsjonsrapport

FIFA har offentliggjort hele rapporten som har undersøkt påstander om korrupsjon i forbindelse med tildeling av fotball-VM til Russland og Qatar. Bildet er fra 2010 da det ble vedtatt at 2022-VM blir holdt i Qatar. Foto: Michael Probst, AP / NTB scanpix
FIFA har offentliggjort hele rapporten som har undersøkt påstander om korrupsjon i forbindelse med tildeling av fotball-VM til Russland og Qatar. Bildet er fra 2010 da det ble vedtatt at 2022-VM blir holdt i Qatar. Foto: Michael Probst, AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland og Qatar kan tilsynelatende puste lettet ut etter at FIFA offentliggjorde en rapport om påståtte bestikkelser knyttet til tildeling av fotball-VM.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge The Guardian byr ikke den inntil nylig hemmeligstemplede rapporten på «eksplosive avsløringer». Det slår den britiske avisen fast etter å ha saumfart den 434 sider lange rapporten, som ble utarbeidet av den amerikanske etterforskeren Michael Garcia i 2014.

– Russland har ikke gjort noe som krenker de etiske spillereglene og prinsippene, sier den russiske visestatsministeren Vitalij Mutko.

Fra offisielt hold i Qatar blir rapporten ønsket velkommen, ifølge BBC. Landet mener konklusjonen er en oppreisning og styrker dets integritet.

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) ga Garcia i oppgave å granske mulige bestikkelser og korrupsjon i forbindelse med VM-tildelingen til Russland og Qatar, som ble gjort i samme slengen i 2010. Landene er VM-vert om henholdsvis ett og fem år.

Sa opp i protest

FIFA valgte å skrelle rapporten ned til 42 sider da den skulle presenteres. Resten ble hemmeligstemplet, og Garcia sluttet med arbeidet i protest i desember 2014. Han var langt fra tilfreds med sammendraget og kalte den «uferdig og feilbehandlet».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Før han ga seg hadde Garcia jobbet med rapporten i 18 måneder og gjennomført 75 intervjuer.

FIFA offentliggjorde rapporten i sin helhet tirsdag kveld. Det skjedde etter at den hadde blitt lekket til den tyske avisen Bild.

Ifølge The Guardian er rapporten noenlunde i tråd med sammendraget FIFA la ut i 2014.

Uregelmessigheter

Garcia fant beviser for alvorlige «uregelmessigheter», og han oppfordret til en større etterforskning av flere medlemmer i FIFA-rådet (tidligere kjent som eksekutivkomiteen).

I konklusjonen slår Garcia derimot fast at det ikke finnes grunnlag for å gjennomføre en ny avstemning rundt tildeling av 2022-VM.

Det står i rapporten at Russland, i strid med reglene, unnlot å orientere om kontakten de hadde med FIFAs komitémedlemmer. Garcia avviser kategorisk at russerne prøvde å få VM i 2018 gjennom bestikkelser.