Aps og SVs homonettverk uenige med Löfven

Så lenge det er nok prester som vil vie likekjønnede par, vil ikke Jon Reidar Øyan i Aps homonettverk tvinge dem som ikke vil. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Så lenge det er nok prester som vil vie likekjønnede par, vil ikke Jon Reidar Øyan i Aps homonettverk tvinge dem som ikke vil. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sveriges statsminister Stefan Löfvens uttalelse om at alle prester skal vie alle, også likekjønnede par, møter motstand i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mennesker som elsker hverandre, uansett kjønn, skal ha rett til samme vigsel. Vi sosialdemokrater arbeider for at alle prester skal vie alle, også likekjønnede par, sa Löfven til den svenske ukeavisen Kyrkans tidning forrige uke.

Statsministeren dro også paralleller mellom dette og reservasjonsrett i abortsaker. Sverige forbyr jordmødre å reserve seg mot å utføre aborter.

Uttalelsene har ikke falt i god jord hos lederen for Arbeiderpartiets homonettverk.

– Ingen homofile har lyst til å bli viet av en prest som holder på å spy ved synet av dem på den dagen som skal være den største dagen i livet deres. Vi har nok prester som vil vie likekjønnede par, og trenger ikke pålegge noen å gjøre det, sier Jon Reidar Øyan til Vårt Land. Han legger til han ville ment noe annet hvis det hadde vært mangel på prester som ville vie homofile.

Lederen i SVs LHBT-nettverk, Endre Isachsen Flatmo, understreker at SV heller ikke ønsker et påbud.

Löfvens uttalelser har fått kritikk i Sverige. Kristdemokraternas leder Ebba Busch Thor skriver på Facebook at «Statsministeren er ikke prest i kirken!»