Riksadvokaten i Brasil anklager president for korrupsjon

Brasil president Michel Temer har alvorlige anklager mot seg. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB scanpix
Brasil president Michel Temer har alvorlige anklager mot seg. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kongressen i Brasil vurderer rettssak mot president Michel Temer etter at riksadvokaten i Brasil formelt har anklaget ham for korrupsjon. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helt konkret har riksadvokaten i sitt skriv til høyesterett i Brasil anklaget Temer for i januar i år å ha mottatt omkring 1,2 millioner kroner fra forretningsmannen Joesely Batista. Batista er sjef for kjøttpakkingsgiganten JBS, som er innblandet i en omfattende korrupsjonsskandale.

Dette er første gang en sittende president i landet er formelt anklaget for korrupsjon. Temer har hele tiden avvist å ha gjort noe galt og sier han ikke kommer til å trekke seg fra presidentembetet

Suspensjon

Nyheten kommer en drøy uke etter at det føderale politiet i Brasil uttalte at de har bevis for at Temer har mottatt bestikkelser for å hjelpe bedrifter. Det skal være flere tilfeller av bestikkelser under etterforskning.

Riksadvokat Rodrigo Janots formelle anklage mandag vil nå tas videre til i underhuset i kongressen, som skal vurdere om påstandene holder vann. Hvis to tredeler eller mer mener det er hold i korrupsjonsanklagene, vil Temer bli suspendert for opptil 180 dager i påvente av rettssak. Det for øvrig bare landets øverste domstol, høyesterett, som kan etterforske presidenten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Formann i underhuset Rodrigo Maia, vil overta presidentens oppgaver om Temer suspenderes. Maia er en av Temers støttespillere og blir selv etterforsket for korrupsjonsanklager.

Batista

Riksadvokat Janot åpnet for etterforskning av Temer i forrige måned, som følge av et vitnemål fra forretningsmannen Batista, som har inngått en avtale med påtalemyndigheten. I tillegg til påstandene om bestikkelser, er Temer mistenkt for forsøk på å forhindre etterforskning og for organisert kriminalitet.

Batista har også koblet Temer til en bestikkelse som skulle stoppe munnen på den tidligere lederen for Brasils nasjonalforsamling, Eduardo Cunha. Han sitter for tiden i fengsel, dømt for nettopp korrupsjon.

Mulig rettssak mot Brasils president:

* Michel Temer overtok som president i Brasil 31. august 2016 da forgjengeren Dilma Rousseff ble fradømt embetet. Nå risikerer han selv en lignende skjebne etter offisielt å ha blitt anklaget for korrupsjon av landets riksadvokat.

* Brasils høyesterettsjustitiarius vil nå be underhuset i nasjonalforsamlingen, deputertkammeret, avgjøre om presidenten skal stilles for retten.

* Presidenten i deputertkammeret vil sende saken til en kommisjon, som vil oppnevne en rapportør som skal utarbeide en rapport om anklagene. Når rapporten er ferdig, vil kommisjonen legge fram saken for et samlet underhus.

* Hvis minst to tredeler av representantene stemmer for å reise sak, blir presidenten suspendert i opptil 180 dager mens rettssaken foregår i Brasils høyesterett.

* Hvis Temer blir frikjent, eller dommen ikke er falt i løpet av 180 dager, vil han bli gjeninnsatt som president.

* Siden Temer etterforskes for flere forhold, kan prosessen bli gjentatt flere ganger.