Irak rykker stadig lenger inn i gamlebyen i Mosul

I dette udaterte stillbildet fra en video publisert på IS' propagandakanal Amaq, vises den ødelagte Nuri-moskeen i Mosul. Foto: AP / NTB scanpix.
I dette udaterte stillbildet fra en video publisert på IS' propagandakanal Amaq, vises den ødelagte Nuri-moskeen i Mosul. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Irakiske militærstyrker rykket søndag fram dypt inn i ruinene av den historiske gamlebyen i Mosul. Det anslås at det er et hundretalls IS-krigere igjen der.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre år etter at ekstremistgruppen erobret Mosul og gjorde det til den de facto hovedstaden i sitt selverklærte "kalifat", kontrollerer IS nå kun om lag en kvadratkilometer i byen, sier talspersoner for den irakiske hæren søndag.

–65-70 prosent av gamlebyen har blitt frigjort. Det er kun om lag en kvadratkilometer vi har igjen å erobre tilbake, sier oberstløytnant og leder for antiterrorstyrken CTS, Salam al-Obeidi, til AFP.

Med ruinene av Habda-tårnet bak seg, som tidligere var et av de mest fremtredende landemerkene i Mosul, anslår han at kun "et hundretalls IS-krigere" er igjen i gamlebyen.

Ruiner

Ekstremistgruppen sprengte i forrige uke både Habda-tårnet og den nesten 900 år gamle Nuri-moskeen, der Abu Bakr al-Baghdadi ga sin første og siste offentlige opptreden som IS-leder i 2014.

Kampene de siste ukene har vært blant de mest intense i den tre år lange krigen mot IS. Ifølge AFPs journalister er ødeleggelsene i byen omfattende. Noen bygg står fortsatt, men ingen er uberørt. De beskriver også en forferdelig lukt av råtnende lik i deler av byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

–Operasjonen vil være over om få dager. Slutten på dette kommer veldig snart, sier en annen CTS-kommandør.

Delen av Mosul som ligger øst for elva Tigris, som deler byen, ble gjenerobret i januar med begrensede skader på hus og infrastruktur. Der er det tegn til hverdag igjen, tross et administrativt vakuum som fortsatt må fylles.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Vest-Mosul er imidlertid ødeleggelsene betydelig større.

Intense kamper

Jihadistene har ingen måte å flykte fra de gjenværende IS-kontrollerte delene av Mosul på. Isteden har de forsvart seg med feller, bombekastere, selvmordsbombere og snikskyttere.

Hundrevis av IS-krigere har blitt drept siden den siste offensiven mot gamlebyen startet i midten av juni. I tillegg har hundrevis av sivile mistet livet. Mer enn 800.000 har måtte flykte fra hjemmene sine, og mange bor fortsatt i overfylte flyktningleirer.

FN har i tillegg anslått at hundretusenvis av sivile er fanget i de gjenværende IS-kontrollerte delene av Mosul, der de frykter at de blir brukt som levende skjold.