Carlsen trøblet, men vant etter omspill

Magnus Carlsen vant sjakkturneringen i Paris etter at han slo Maxime Vachier-Lagrave etter omspill. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Magnus Carlsen vant sjakkturneringen i Paris etter at han slo Maxime Vachier-Lagrave etter omspill. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Magnus Carlsen fikk lite til å stemme i søndagens lynsjakk, men berget likevel sammenlagtseieren i Grand Chess Tour-turneringen i Paris. Han vant etter omspill.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske verdensmesteren hadde god grunn til å trekke et lettelsens sukk da triumfen var i boks. Tidligere på dagen hadde han kastet bort en klar ledelse etter å ha tapt tre lynsjakkpartier på rad.

Kollapsen gjorde at Carlsen måtte ut i omspillsduell med det franske hjemmehåpet Maxime Vachier-Lagrave. 26-åringen holdt derimot hodet kaldt da det gjaldt som mest, og han slo Vachier-Lagrave 1,5-0,5 etter to partier med hurtigsjakk (én seier og én remis).

Carlsen har aldri tapt et omspill han har deltatt i siden 2007, ifølge Matt & Patt. Han har vunnet samtlige åtte ganger. I november forsvarte han VM-tittelen da han slo Sergej Karjakin etter omspill.

– Med tanke på resultatene jeg har hatt i det siste, er dette stort. Jeg var lettet over at jeg kom til omspillet, for der visste jeg at jeg ville ha gode sjanser, sa Carlsen i et intervju vist på Chess 24.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

"Selvdestruksjon"

Før søndagens lynsjakkpartier ledet Carlsen med ett poeng på Hikaru Nakamura. Han fikk en dårlig start ved å tape for Fabiano Caruana, men greide deretter å rade opp to seirer på rappen.

Etter to strake remis startet nedturen for alvor. På rekke og rad måtte Carlsen gi tapt for Karjakin, Vachier-Lagrave og Nakamura. Han gikk fra å lede med 2,5 poeng til å ligge bak et halvt poeng før siste parti.

På Chess 24-sendingen ble det hele beskrevet som "full kollaps" og "selvdestruksjon".

Har slitt

Carlsen skjerpet seg og slo Wesley So. Det holdt akkurat til poenglikhet ettersom Vachier-Lagrave bare spilte remis mot Aleksander Grisjtsjuk.

I omspillet var Carlsen som vanlig sterkest og opprettholdt sin stolte statistikk.

Triumfen i Paris er en stor opptur for Carlsen. Han har slitt så langt i år, og særlig under Norway Chess skuffet sjakkesset stort med en nest sisteplass på hjemmebane.

Ifølge Matt & Patt fikk Carlsen med seg 260.000 kroner for seieren i årets Grand Chess Tour.