Regjeringspartiet i Albania ligger an til gjenvalg

Søndag går albanerne til urnene, og statsminister Edi Rama håper på fornyet tillit, som han vil bruke til å forhandle om medlemskap i EU. Foto: Hektor Pustina / AP / NTB scanpix
Søndag går albanerne til urnene, og statsminister Edi Rama håper på fornyet tillit, som han vil bruke til å forhandle om medlemskap i EU. Foto: Hektor Pustina / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Albanias regjerende sosialistiske parti ligger an til å vinne mesteparten av stemmene i søndagens valg, ifølge en valgdagsmåling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kringkasteren Ora News melder at statsminister Edi Ramas parti ligger an til å få mellom 45 og 49 prosent av stemmene. Det største opposisjonspartiet, Demokratene, ligger på sin side an til å få mellom 30 og 34 prosent.

Håpet om en gang å bli med i EU var bakteppe for søndagens valg. Den sosialistiske statsministeren Edi Rama ønsker å gjennomføre reformer EU har krevd for å få orden på det korrupte rettssystemet i landet.

– En ting er sikkert: Kureringen av den kreften som har herjet Albania, er allerede i gang, sa statsministeren på et valgmøte denne uken.

Anklager om kriminalitet

Sentrum-høyre-rivalene i Det demokratiske partiet ledes av Lulzim Basha, som er en stor beundrer av USAs president Donald Trump.

Basha har beskyldt Rama for å ha forbindelser til organisert kriminalitet og cannabishandel, noe statsministeren avviser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Inntil for en måned siden truet Demokratene med å boikotte valget i det tidligere kommunistlandet. Men nå satser partiet på seier, og Basha lover å skape en "ny republikk". Hans program fokuserer på "borgernes økonomi og fremtid", skattekutt, arbeidspraksis for unge mennesker og subsidier til bøndene.

Lang vei å gå

Fusk, vold, omstridte resultater og bitter rivalisering har ridd valgene i Albania som en mare i tiårene etter kommunismens fall.

Denne gangen er det "enighet mellom de politiske partiene om å ha en roligere valgkamp enn det vi har sett tidligere", sa analytiker Ardian Civici. Han tror utfallet kan bli en storkoalisjon mellom de største partiene, hvis overordnede mål er å komme i gang med samtaler om EU-medlemskap.

Veien fram til medlemskap er imidlertid lang, og EU-kommisjonen har beskrevet Albanias rettsvesen som tregt, ineffektivt og preget av korrupsjon.

Albania er et av Europas fattigste land, og svært mange albanere har valgt å flytte fra hjemlandet i et forsøk på å finne jobber andre steder.

– Mange unge, inkludert meg selv, ønsker å forlate landet fordi vi må finne arbeid, sier IT-studenten Ardiola Karalli (23).