Friidrett: Svekket Norge henger med i lag-EM 

Karsten Warholm imponerte igjen. Denne gangen under lag-EM i Finland. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Karsten Warholm imponerte igjen. Denne gangen under lag-EM i Finland. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Norge ligger på en 5.-plass i lag-EM i friidrett etter lørdagens øvelser. Karsten Warholm og Jonathan Quarcoo vant sine øvelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter 21 øvelser er Norge plassert som nummer fem sammenlagt på nivå to i lag-EM. De tre beste nasjonene tar seg opp til Superligaen, hvor Norge ikke har vært siden nedrykket i 2015.

Lørdag startet poengsankingen da Amalie Iuel løp inn til 2.-plass på 400 meter hekk. Etter en sterk åpning ledet hun ut på oppløpet, men ble passert av sveitsiske Petra Fontanive, som løp inn på 54,56. Iuel ble nummer to med tiden 55,68.

Iuel var tre tideler bak sin personlige rekord.

Startet som ei kule

Norsk seier ble det derimot på 400 meter hekk for herrer. Karsten Warholm skjøt ut av startblokka som en rakett, og han løp inn til en overlegen seier. Med tiden 48,46 satte nordmannen mesterskapsrekord i lag-EM.

Det var også den nest beste tiden av en nordmann på distansen noensinne og den fjerde beste av en europeer i år, men den var 21 hundredeler bak Warholms egen norske rekord.

– Jeg har god erfaring med å starte som ei kule og prøve å holde de 300 meterne og holde trykket inn. Og det klarte jeg ganske bra i dag, sa Warholm til NRK etter løpet.

Yasmani Copello fra Tyrkia ble nummer to med 49,19. Tredjeplassen gikk til sveitsiske Kariem Hussein, som løp på 49,30.

– Følte meg sterk

Norge tok nok en seier da Jonathan Quarcoo løp inn til 10,35 (vind -1,3) etter en sterk avslutning på 100 meter. Tiden er bare ni hundredeler bak 20-åringens personlige rekord.

– Jeg følte meg veldig sterk på oppvarmingen. Jeg har bare gått rundt og gledet meg, sa Quarcoo til NRK.

Tyrkiske Emre Zafer Barnes ble nummer to (10,36) og svenske Austin Hamilton nummer tre på tiden 10,51.

På herrenes 4 x 100 meter stafett løp Jonas Halonen, Jonathan Quarcoo, Mathias Hove Johansen og Øyvind Strømmen Kjerpeset inn til tredjeplass på tiden 39.91. Her satt vekslingene som de skulle, noe det ikke gjorde for de norske kvinnene.

Det norske laget mistet pinnen på den siste vekslingen. Christine Bjelland Jensen gikk tilbake og fikk Norge over mål som femte nasjon i heatet og nummer ni totalt på tiden 1.01,57.

Kynisk

Filip og Jakob Ingebrigtsen, samt Camilla Ziesler (3000 meter), kom seg aldri til EM i Finland. De rakk ikke fram på grunn av et innstilt fly fra Zürich.

Filip skulle løpe for seier på 1500 meter, Jakob var påmeldt til 5000-meteren, mens Camilla Ziesler skulle ha løpt 3000 meter. Kristine Eikrem Engeset erstattet Ziesler og løp inn til 9.16,35, som holdt til en 5.-plass.

Tom Erling Kårbø, som erstattet Filip Ingebrigtsen, ledet da 500 meter gjensto. Farten nærmest eksploderte 400 meter før mål og Kårbø løp i mål på en tiendeplass med tiden 4.02,18.

Per Svela erstattet Jakob Ingebrigtsen på 5000 meter. Svela ble nummer fem med 14.06,63. Her vant den tyrkiske storfavoritten Ali Kaya på tiden 13.36,75.

5.-plass

Etter 21 av 40 øvelser ligger Norge på en 5.-plass med 158 poeng. Sveits leder med 175 poeng, mens Tyrkia (171), Sverige (169) og Finland (160) ligger på plassene mellom Sveits og Norge.

I tillegg til at Filip og Jacob Ingebrigtsen og Camilla Ziesler ikke deltar for Norge på grunn av flyet som ble innstilt, har også viktige brikker som Isabelle Pedersen og Vladimir Vukicevic meldt forfall.

Lag-EM fortsetter søndag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden