Advokat mener mobillovendring er problematisk

Et stortingsvedtak som trer i kraft fra 1. juli gjør at politiet kan tvinge deg til å åpne telefonen din dersom den er sikret med fingeravtrykk. Advokat Jon Wessel-Aas (bildet) synes vedtaket er problematisk.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Et stortingsvedtak som trer i kraft fra 1. juli gjør at politiet kan tvinge deg til å åpne telefonen din dersom den er sikret med fingeravtrykk. Advokat Jon Wessel-Aas (bildet) synes vedtaket er problematisk. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra 1. juli kan politiet tvinge deg til å åpne telefonen din dersom den er sikret med fingeravtrykk. Problematisk, mener advokat Jon Wessel-Aas.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis du nekter, og politiet der og da mener det er nødvendig, kan de bruke fysisk makt for å få deg til å åpne telefonen din, skriver VG. Hjemmelen kommer fra et stortingsvedtak som trer i kraft om en uke.

– Problemet er at det legges opp til at politiet i hver sak må vurdere om de skal tvinge fram bruk av fingeravtrykk for å åpne en telefon, sier advokat Jon Wessel-Aas. Han mener forslaget ville vært bedre hvis det var opp til domstolene å bestemme når politiet kan tvinge en mistenkt til å åpne telefonen sin.

– Det er et stort spenn av situasjoner man kan bruke dette i. Det kan være en som er mistenkt for bruk av cannabis, eller en som kan være delaktig i et forestående terrorangrep. Så man kunne tenkt seg at man hadde innført en domstolsbehandling av dette, slik at de tar den vurderingen, sier Wessel-Aas.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener dessuten dette kan gå imot prinsippet om at ingen skal måtte inkriminere seg selv. Det vil si at det er frivillig å avgi forklaring.

– Vi har rett til å ikke forklare oss hvis politiet sier man er mistenkt. Da vil man ikke måtte bidra til noe som kan bli brukt mot deg. Når man da har valget om at enten åpner du selv telefonen, eller så bruker politiet tvang, utfordres dette prinsippet.