Saudi-Arabia har kravliste til Qatar

USAs utenriksminister Rex Tillerson er utålmodig og håper på en løsning i den diplomatiske striden mellom allierte i Persiabukta. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB scanpix
USAs utenriksminister Rex Tillerson er utålmodig og håper på en løsning i den diplomatiske striden mellom allierte i Persiabukta. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saudi-Arabia og landets allierte har laget en liste med krav som skal fremmes overfor Qatar, opplyser USAs utenriksminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi håper at listen med krav snart vil bli presentert for Qatar og at den vil være fornuftig og gjennomførbar, sier Rex Tillerson onsdag.

Innholdet i listen er ikke kjent. USA har de siste dagene trappet opp innsatsen for å løse den betente konflikten mellom Qatar og nabolandene i Persiabukta, med Saudi-Arabia i spissen.

For to uker siden innførte det mektige kongedømmet og en rekke allierte, deriblant Egypt, Bahrain og Emiratene, en blokade mot Qatar. Alle land-, sjø- og luftfartsforbindelser til den oljerike halvøya ble kuttet.

Isolasjonen begrunnes med anklager om at Qatar støtter ekstremistgrupper og har et for tett samarbeid med Saudi-Arabias erkerival Iran. Qatar huser USAs største militærbase i Midtøsten, men Trump forsvarte Saudi-Arabias beslutning og fulgte opp med å anklage Qatar for terrorfinansiering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå ser den amerikanske regjeringen ut til å gjøre et forsøk på å dempe striden mellom viktige allierte.

– Vi støtter Kuwaits meklingsforsøk og ser fram til at denne saken beveger seg mot en løsning, sier Tillerson.

Tirsdag ba amerikanerne de arabiske landene som står bak boikotten, om å redegjøre mer detaljert for påstandene om at Qatar støtter ekstremisme.

Flere observatører i Washington mistenker at boikottlandenes misnøye med Qatar skyldes at landet huser kritiske medier som Al Jazeera og medlemmer av bevegelsen Det muslimske brorskap.