Drapstiltalt kvinne: – Ikke i mine tanker at han skulle få noe annet enn grisebank

Arnor B. Ilstad er forsvarer for den 44-årige kvinnen.
Arnor B. Ilstad er forsvarer for den 44-årige kvinnen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Den 44-årige kvinnen som er medtiltalt for Søndre Land-drapet, fortalte gråtende i retten at hun prøvde å fortrenge det som var skjedd på skogsbilveien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnen var den tredje og siste av de tiltalte til å forklare seg for Gjøvik tingrett på dag tre av rettssaken om drapet på Nils Olav Bakken (49).

Blant annet forklarte hun at hun satt i bilen da 49-åringen ble påtent på den øde skogsbilveien på Veståsen natt til 3. september i fjor.

Brukte kniv

Kvinnen fortalte om en kaotisk situasjon med krangling på åstedet. Offeret lå på bakken, og kvinnen skal ha blitt bedt av den hovedtiltalte 36-åringen, som da var hennes kjæreste, om å bruke en kniv for å kutte av en strips som var kommet feil på hånden til mannen som lå på bakken. Det klarte hun ikke.

– Jeg vet at jeg kom borti hånden hans, sa kvinnen, som likevel mener denne skaden ikke kan være det rundt 3 centimeter lange kuttet som obduksjonen avdekket.

– Satte seg i bilen

36-åringen ba deretter om å få kniven, forklarte sjubarnsmoren i retten.

– Jeg reiste meg opp og satte meg i bilen. Jeg følte meg veldig uvel, redd og skjelven. Det var aldri heller i mine tanker at han skulle få noe annet enn grisebank, fortalte kvinnen.

Ekskjæresten har i retten forklart at han knivstakk 49-åringen fire ganger i overkroppen og halsen. Han erkjenner i motsetning til de to andre tiltalte straffskyld for drapet, men nekter for at det var planlagt.

Ser det lyse opp

Etter knivstikkingen helte 36-åringen bensin over offeret og tente på, har han forklart. Han mener den medtiltalte 20-åringen hentet bensinen i bilen, noe den unge mannen nekter for.

Kvinnen fortalte i retten at hun fra bilen så at det lyste opp utenfor, og at 36-åringen kom inn i bilen og ba henne kjøre.

– Jeg spør "Hva i helsike er det som skjer?", sa kvinnen i retten.

Gråtkvalt

Hun forklarte seg i nesten to timer uten pause onsdag, en stor del av tiden gråtkvalt.

– Jeg klarte ikke å ta det innover meg. Like etter holdt jeg på å kjøre av veien, sa hun.

Det gikk rundt halvannen måned fra Bakken ble drept til de tre ble pågrepet.

Aktoratet har så langt ikke sagt noe om hva som kan ha vært motivet for drapet, men en del av utspørringen av de tiltalte har dreid seg om et angivelig overgrep mot en nær slektning av to av dem. Dette var også tema under bilturen ut til skogområdet der Bakken ble drept.

Sønnen forklarte seg

Første del av dagen i retten gikk med utspørring av 20-åringen, som er sønnen til den 44-årige kvinnen. Aktor, statsadvokat Thorbjørn Klundseter, ville vite hvorfor han ikke ga uttrykk for at han syntes det var gått for langt.

– Jeg ville ikke framstå som pinglete, svarte den tiltalte 20-åringen, som mener det dreide seg om å "denge" den 49 år gamle mannen, ikke drepe ham.

I et tidlig avhør har han fortalt at han så den hovedtiltalte 36-åringen knivstikke Nils Olav Bakken. Dette har han gått bort fra.

– I avhøret var jeg bare mest opptatt av å oppklare hvem som hadde gjort hva. Og jeg var ikke klar over viktigheten av å skille mellom det man har sett og det man har hørt i etterkant, sa 20-åringen i retten.

Han forklarte at han fikk vite i bilen på vei ned fra åstedet for drapet, at det dreide seg om knivstikk. Han hevder han først trodde det dreide seg om slag. 20-åringen vedgår å ha sparket Bakken i hodet mens han lå nede.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden