Røyk hindrer slukningsarbeidet i Portugal

Minst 62 mennesker omkom i en voldsom skogbrann i Portugal i helga, og fortsatt brenner det mange steder i landet. Foto: AP / NTB scanpix
Minst 62 mennesker omkom i en voldsom skogbrann i Portugal i helga, og fortsatt brenner det mange steder i landet. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Enorme røykskyer hindrer flyene som prøver å slukke skogbrannene som har tatt minst 62 liv i Portugal. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyene forsøker å slippe vann over brannene i området Pedrogao Grande, som i helgen ble omgjort til et dødelig inferno.

– Det var et rent helvete. Jeg trodde det var verdens undergang, forteller Isabel Ferreira (62).

Flammene raste forbi et par kilometer fra huset hennes. Mange av dem som døde, ble brent i hjel i bilene sine idet de forsøkte å flykte.

Mandag opplyste myndighetene at enorme røykskyer hindrer flyene som deltar i slukningsarbeidet i den sentrale delen av landet.

Men også andre områder i Portugal er rammet av skogbranner. Til sammen kjemper over 2.000 brannfolk mot et stort antall branner. Temperaturene ligger rundt 40 grader flere steder.

Landesorg

– Vi kommer helt sikkert til å finne flere ofre på bakken når vi gjennomsøker landsby etter landsby, sa statsminister Antonio Costa søndag.

Han har erklært tre dagers landesorg. Over 60 mennesker er innlagt på sykehus med til dels store brann- og røykskader, og tilstanden til flere av dem betegnes som livstruende.

Brannen oppsto trolig som følge av et lynnedslag i Pedrogao Grande-området lørdag, og et stort område med furu- og eukalyptustrær sto kort tid etter i full fyr.

Temperaturene var så høye at regnet fra tordenværet fordampet før det traff bakken. Tørr vegetasjon og kraftig vind gjorde at ilden raskt spredte seg.

– Sjokkert og skremt

Ifølge Portugals innenriksminister Jorge Gomes omkom minst 18 mennesker i bilene sine, omsluttet av flammer og røyk, på veien mellom Figueiro dos Vinhos og Castanheira de Pera.

– Det er vanskelig å si om de flyktet fra flammene, eller om de ble overrasket, sier han.

Andre ofre ble funnet i avsidesliggende hus, og minst tre landsbyer i området er evakuert.

– Jeg er sjokkert og skremt over alle livene som har gått tapt, sa FNs generalsekretær António Guterres søndag.

Guterres, som selv er portugiser, var statsminister i landet fra 1995 til 2002 og lover på vegne av verdenssamfunnet støtte etter brannen.

Flere europeiske land har alt kommet til unnsetning og sendt fly som deltar i slukningsarbeidet.

Kritikk av myndighetene

Skogbranner er et vanlig problem i Portugal, og i fjor ble over 100.000 hektar tatt av flammene.

Miljøvernere anklager myndighetene for å ha altfor dårlig kontroll med plantingen av eukalyptustrær. Trærne, som er en viktig inntektskilde for skognæringen, brenner svært godt hvis de antennes.

Forskere mener de store skogområdene burde vært brutt opp av belter uten trær som kan stanse branner.

Portugal har høye sommertemperaturer og ofte kraftig vind inn fra Atlanterhavet, noe som bidrar til brannfaren.

I tillegg blir klimaet varmere og tørrere i deler av året som følge av den globale oppvarmingen. Begynnelsen på sommeren i år skal være den varmeste på 40 år.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden