Søndre Land-tiltalt: – Spurte Bakken om han var redd for å dø

Aktor Thorbjørn Klundseter (til venstre) og forsvarer Per Espen Eid i retten mandag.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Aktor Thorbjørn Klundseter (til venstre) og forsvarer Per Espen Eid i retten mandag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen som er hovedtiltalt for drapet i Søndre Land, forklarte i retten detaljert om hvordan Nils Olav Bakken ble knivstukket og påtent på en øde skogsbilvei.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er satt av ti dager til rettssaken i Gjøvik tingrett, og de tre første dagene skal de tre tiltalte forklare seg om drapet på Nils Olav Bakken (49) i fjor høst.

Den første i vitneboksen er den 36 år gamle antatte hovedmannen, som startet sin forklaring rett før lunsj mandag.

– Det er jo vanskelig. Men en har nå gjort det en har gjort, så da får en stå for det, begynte han sitt vitnemål i retten.

36-åringens tidligere kjæreste, en 44-årig kvinne, er også tiltalt for drap eller medvirkning til drap. Det samme er hennes 20 år gamle sønn. De to siste erkjenner ikke straffskyld for drap.

Aktor: Skjedde med overlegg

– Vi mener at drapet har skjedd etter forutgående overveielser mellom de tre tiltalte, det man i gamle dager kalte overlegg, sa aktor, statsadvokat Thorbjørn Klundseter, i innledningsforedraget.

36-åringen benekter at drapet var planlagt. I retten ble han spurt grundig ut av aktor om hvorfor han hadde med seg en nyfylt kanne med bensin da de tre tok med seg Bakken i bilen og kjørte til Veståsen, som ligger rundt 25 minutters kjøring fra hjemmet til den drepte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den hovedtiltalte opplyste at han tok den med seg i tilfelle det skjedde noe "bustint" – altså ufyselig eller ille.

– Jeg kjente ham så godt fra før at jeg vet at han kunne bli sint. Han var sterk i overkroppen, fortalte 36-åringen om Bakken.

Aktor Klundseter minnet også den hovedtiltalte på at han i avhør har sagt at han spurte Bakken om han var redd for å dø.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har ikke sagt det på noen skummel måte i den forstand. Jeg har ikke sagt at han skal dø – jeg spurte om han var redd for å dø. Det er to vidt forskjellige ting, forklarte 36-åringen.

Fikk påsatt strips

Den hovedtiltalte fortalte i retten i detalj hvordan Nils Olav Bakken ble forsøkt påsatt strips da han slo seg vrang. Det skal ha resultert i at den medtiltalte kvinnen stakk 49-åringen i hånden i et forsøk på å få av strips som var satt feil på, ifølge den hovedtiltalte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Så tar jeg fra henne kniven. Jeg begynner å få problemer med å holde ham rolig, og jeg spør om vi skal "ta ham", forklarte 36-åringen, som hevder han får et "sikkert greit, det" som svar fra ekskjæresten.

Videre forklarte 36-åringen at han knivstakk Bakken fire ganger, inkludert én gang i halsen, og at han deretter helte bensin på ham og tente på.

– Plutselig ser jeg Nils Olav reise opp på kne, forklarte den hovedtiltalte, som sier han kastet kanna med resten av bensinen bort – og at de tre tiltalte deretter dro fra stedet.

Påstand om overgrep i nær slekt

Aktoratet har så langt ikke uttalt seg om hva som kan ha vært motivet for drapet, men en stor del av utspørringen av 36-åringen har dreid seg om et angivelig overgrep mot en nær slektning av de to andre tiltalte.

Ifølge 36-åringen innrømmet Bakken forholdet – og han skal angivelig ha skrytt av det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I avhør har hovedtiltalte forklart at han og sønnen til ekskjæresten snakket om saken, og at sistnevnte skal ha hatt lyst til å drepe Bakken.

– En ting er å snakke om det, en annen ting er å gjøre det. Men så skjedde det beklageligvis, forklarte 36-åringen.

Drapet på 49 år gamle Nils Olav Bakken skjedde ved Totjernsvegen på Veståsen i Søndre Land ved 1-tiden natt til lørdag 3. september i fjor. Han døde av en kombinasjon av forblødning og varme- og brannskader, ifølge tiltalen.