Meny

IS får ultimatum i Mosul

Irakiske regjeringsstyrker og deres allierte har innledet en offensiv mot gamlebyen i Mosul, der de siste IS-opprørerne i byen har forskanset seg. Foto: AP / NTB scanpix - Foto: NTB scanpix
Irakiske regjeringsstyrker og deres allierte har innledet en offensiv mot gamlebyen i Mosul, der de siste IS-opprørerne i byen har forskanset seg. Foto: AP / NTB scanpix - Foto: NTB scanpix
Overgi dere eller dø, lyder advarselen fra irakiske myndigheter til de gjenværende IS-opprørerne i Mosul.

IS tok kontroll over Iraks nest største by Mosul i juni 2014, men ble tidligere i år drevet ut av den østlige delen av byen.

Irakiske regjeringsstyrker og alliert milits, som får luftstøtte fra den USA-ledede koalisjonen, har siden også rykket inn i de vestlige bydelene, men noen hundre IS-opprørere holder fortsatt stand i gamlebyen.

Søndag innledet regjeringsstyrkene en offensiv mot gamlebyen og slapp samtidig nærmere en halv million løpesedler over byen, der budskapet til IS var brutalt og kortfattet: "Overgi dere eller dø".

Den gjenværende sivilbefolkningen i Mosuls gamleby oppfordres videre til å holde seg unna åpne plasser og til å gripe sjansen dersom de får mulighet til å flykte.

De irakiske styrkene har også stasjonert militære kjøretøy med høyttalere rundt den historiske moskeen i Mosul, som oppmuntrer sivilbefolkningen og forteller at regjeringsstyrkene "snart vil gjøre slutt på lidelsene" deres.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) er dypt bekymret over sivilbefolkningens skjebne i Mosul og anklager IS for å holde rundt 100.000 mennesker som levende skjold.

– Over 100.000 sivile kan fortsatt befinne seg i gamlebyen, sa UNHCRs Irak-representant Bruno Geddo fredag.

– Disse sivile blir i bunn og grunn holdt som levende skjold i gamlebyen. Nå er de omringet av kamper på alle sider, sa han.

Aktuelt:

USA og Iran trapper opp i Syria

Irakiske styrker innleder offensiv mot Mosuls gamleby

Russland: Kan ha drept IS-lederen

Annonse
Populært