Meny

USA og Iran trapper opp i Syria

USA-støttede opprørere i SDF (bildet) havnet søndag i kamp med styrker lojale overfor president Bashar al-Assad sør i Raqqa-provinsen, der begge sider hevder å kjempe mot den ytterliggående islamistgruppa IS. Foto: Uncredited / AP
USA-støttede opprørere i SDF (bildet) havnet søndag i kamp med styrker lojale overfor president Bashar al-Assad sør i Raqqa-provinsen, der begge sider hevder å kjempe mot den ytterliggående islamistgruppa IS. Foto: Uncredited / AP
Borgerkrigen i Syria har tatt en ny vending, etter at USA for første gang har skutt ned et syrisk kampfly og Iran har gjennomført et rakettangrep mot IS.

Pentagon bekrefter at et amerikansk F-18 kampfly skjøt ned et kampfly av typen SU-22 fra det syriske flyvåpenet nær den syriske byen Tabqa søndag.

Ifølge amerikanske talsmenn ble det syriske flyet skutt ned etter å ha sluppet bomber nær USA-støttede SDF-opprørere i området.

Pentagon hevder flyet ble skutt ned "i kollektivt selvforsvar av styrker fra koalisjonspartnere" og bekrefter at det er første gang et syrisk fly er skutt ned av dem. Det understrekes at USA ikke har gått til krig mot president Bashar al-Assad og det syriske regimet.

– Koalisjonens oppdrag er å nedkjempe IS i Irak og Syria. Koalisjonen ønsker ikke å kjempe mot det syriske regimet, russiske styrker eller andre som kjemper sammen med regimet, men vil ikke nøle med å forsvare koalisjonen eller samarbeidende styrker fra enhver trussel, heter det kunngjøringen.

Russland fordømmer

Russlands viseutenriksminister Sergej Riabkov fordømmer nedskytingen som han karakteriserer som en aggressiv handling.

– Dette angrepet må sees på som en fortsettelse av den amerikanske linjen om å se bort fra normene i folkeretten. Hva er dette, om ikke en aggressiv handling, sa Riabkov i Moskva mandag ifølge TASS.

Aktuelt:  Rapport: – Sannsynlig at IS vil kunne bruke barn for å utføre terror i Europa

Kamper på bakken

To timer før det syriske flyet ble skutt ned, ble det også meldt om kamphandlinger mellom USA-støttede SDF-opprørere og Assad-vennlig milits i det samme området.

– Styrker lojale overfor president Bashar al-Assad har angrepet SDF i Jaaydine sør for Tabqa og har såret flere SDF-krigere og drevet SDF ut av byen", het det i en kunngjøring fra den USA-ledede koalisjonen.

– Fly fra koalisjonen stanset ved hjelp av en maktdemonstrasjon de regimevennlige styrkenes framrykking, heter det videre.

Aktuelt:  IS får ultimatum i Mosul

Syria protesterer

Syria protesterer kraftig både på nedskytingen av SU-22-flyet og på angrepet mot de regjeringsvennlige styrkene sør for Tabqa og kaller det "en skamløs og aggressiv handling".

– Den såkalte internasjonale alliansen angrep i dag et fly over Rasafa-området sør i Raqqa-provinsen, da det var ute på oppdrag for å angripe terroristene i IS, heter det i en kunngjøring fra den syriske forsvarsledelsen.

Ifølge kunngjøringen har syriske regjeringsstyrker og deres allierte hatt framgang i kampen mot IS langs flere fronter i ørkenområdet som strekker seg fra det sentrale Syria og til grensa mot Irak og Jordan de siste månedene. Dette bekreftes av uavhengige kilder.

Ifølge den syriske eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) er de syriske regjeringsstyrkenes egentlige mål Deir al-Zor.

– Regimet forsøker å nå oljeprovinsen Deir al-Zor gjennom Raqqa, sier Rami Abdulrahman i SOHR.

Aktuelt: UNHCR: 100.000 sivile blir holdt som levende skjold i Mosul

USA-støttede opprørere og syriske regjeringsstyrker kappes nå om å ta kontroll over Raqqa-provinsen, som de siste årene har vært styrt av den ytterliggående islamistgruppa IS. Dette bildet er fra byen Raqqa, der ødeleggelsene etter USA-ledede flyangrep er store. Foto: Uncredited / AP
USA-støttede opprørere og syriske regjeringsstyrker kappes nå om å ta kontroll over Raqqa-provinsen, som de siste årene har vært styrt av den ytterliggående islamistgruppa IS. Dette bildet er fra byen Raqqa, der ødeleggelsene etter USA-ledede flyangrep er store. Foto: Uncredited / AP

Iransk rakettangrep

Samtidig med meldinger om trefninger mellom USA-støttede opprørere og syriske regjeringsstyrker, trappet også Iran opp sin krigføring i helga.

Iran regnes sammen med Russland som Assad-regimets fremste støttespiller og tok søndag for første gang i bruk mellomdistanseraketter mot IS-mål øst i Syria.

Ifølge en talsmann for den iranske revolusjonsgarden, Ramazan Sharif, ble det avfyrt seks mellomdistanseraketter med en rekkevidde på 700 kilometer mot det som omtales som IS' terrorbaser.

Aktuelt: Intense kamper i Raqqa mens IS forsøker å holde skansen

Svar på terror

Rakettangrepet var ifølge Iran et svar på terrorangrepet mot nasjonalforsamlingen i Teheran 7. juni, der minst 17 mennesker ble drept og over 50 såret. IS påtok seg ansvaret for dette.

Sharif betegner søndagens rakettangrep som en "suksess", men medgir samtidig at rakettene gjorde "begrenset" skade. Han truer samtidig med nye angrep.

– Dersom IS gjør noe for å ramme vår sikkerhet, kommer vi definitivt til å gjennomføre nye og mer omfattende rakettangrep, sier han.

Les også:

Rapport: IS bruker færre kjemiske våpen enn før

Tyskland med skarp kritikk av amerikanske Russland-sanksjoner

Annonse
Populært