Meny

1.500 dyrleger har undertegnet opprop mot uetisk hundeavl

Hunderasen Cavalier King Charles Spaniel er avlet frem for å se søt ut, men er plaget med mange smerter. Foto: Wikimedia Commons
Hunderasen Cavalier King Charles Spaniel er avlet frem for å se søt ut, men er plaget med mange smerter. Foto: Wikimedia Commons
Over 1.500 dyrleger har så langt signert veterinærforeningens opprop mot avl de mener gir mange hunderaser store smerter og helseproblemer.

Det er avl av hunder for å oppnå et bestemt utseende som går på bekostning av dyrenes helse, Veterinærforeningen vil ha slutt på.

– Altfor mange hunder i Norge fødes med en anatomi som gjør at de har veldig dårlig helse. Dette er viktig å få oppmerksomhet rundt dette slik at ikke dyr blir født til lidelse, sier Torill Moseng, president i Den norske veterinærforening, til NRK.

Ifølge kanalen nevnes blant annet Cavalier King Charles Spaniel – en av Norges mest populære hunderaser – i oppropet. Disse hundene blir ifølge veterinærene ofte født med kronisk hodepine fordi de er avlet fram med skaller som er for små til hjernen.

Les også:Studie: – Hunder stoler ikke på folk som oppfører seg dårlig

Dyrevelferdsloven fast at det ikke skal drives avl som påvirker dyrs fysiske eller mentale funksjoner negativt.

– Men det er tydelig at loven ikke følges opp med nok kraft. Nå må holdninger skjerpes og myndighetene fremme nye tiltak, heter det i oppropet.

Mattilsynet uttrykker også bekymring for problematikken, men sier det er vanskelig å gjennomføre tilsyn med alle oppdrettere.

Norsk Kennel Klub, som organiserer hundeeiere og oppdrettere, avviser i en epost til NRK at oppdrettere styres av kommersielle interesser, og ikke hundenes velferd. De sier også at de jobber mye med å kurse oppdrettere i avl.

Les også:

Nye regler for hunder på utenlandsreise

Spesialist vil ha strengere krav til hundeeiere

Annonse
Populært