Grande henter fransk inspirasjon til tøff Venstre-valgkamp

Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En krevende valgkamp ligger foran Venstre, men Trine Skei Grande vil låne smilet til Emmanuel Macron for å få partimannskapet på beina for å fiske velgere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valgseieren til den franske sosialliberale presidenten er en stor inspirasjon, konstaterte Venstres partileder da hun talte til det landsstyremøtet i Stavanger lørdag, det siste landsstyremøtet før valget. Målinger tyder på at partiet hennes må kjempe hardt for å komme over sperregrensen ved valget 11. september.

– Første bud i Macrons valgbevegelse er å smile. Vi skal vise at vi står i en tradisjon med Trudeau og Macron, sa Grande.

Både den ferske franske presidenten og Canadas statsminister Justin Trudeau står for en framtidsrettet politikk, motsatsen til partier på den rødgrønne siden som "drømmer om 1960-tallet", skal vi tro Venstre-lederen.

– Vi kjemper mot dem som drømmer seg bakover, som vil vi skal lukke grensene og ikke snakke med andre, sa Grande.

Venstre-lederen trakk fram hvordan Venstre de siste fire årene fått gjennomslag på områder som skole og utdanning, klima og gründerskap gjennom samarbeidet med de blåblå. Det er saker som også blir viktig for partiet under valgkampen.

– Alt starter i skolen

En skole der de som trenger ekstra hjelp får det og at alle har like muligheter til høyere utdanning, motvirker sosiale forskjeller, framholdt Grande.

– Skal vi lage et samfunn som ikke dyrker fram ekstremisme, som gir alle mulighetene som vårt samfunn burde gi, må vi hegne om basisfunksjonene. Alt starter i skolen, sa Grande.

Der andre partier vil snakke om behovet for "flere voksne" i skolen, vil Venstre snakke om "flere lærere", lovet hun.

At studenter nå får økt studiestøtte gjennom Lånekassen, holdes også fram som en Venstre-seier. I år får studenter støtte i ti måneder pluss en uke, altså rundt 2.600 kroner ekstra. De blåblå ble i fjor enige om at studiestøtten skal trappes opp til å dekke elleve måneder i 2020, men det er avhengig av videre budsjettvedtak i Stortinget.

– Ingen vil hjelpe oss

I talen i Stavanger lørdag lot Grande det skinne igjennom at det kreves en kraftinnsats fra de frivillige for å mobilisere velgere som kan tenke seg å stemme på Venstre, men som må lokkes helt inn i valglokalet.

– Det er ingen som kommer til å hjelpe oss. Alt som er viktig i livet er vanskelig, sa Grande, som oppfordret folk i partiet til å hjelpe hverandre.

– Det er sånn vi skal mobilisere de frivillige. Vi skal smile hele veien, sa partilederen.

Personvernpolicy