Trump med stikk mot Obama da han kunngjorde ny Cuba-politikk

Trumps linje overfor Cuba innebærer ikke en fullstendig reversering av forgjengeren Obamas politikk. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
Trumps linje overfor Cuba innebærer ikke en fullstendig reversering av forgjengeren Obamas politikk. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Donald Trump var ikke nådig mot sin forgjenger Barack Obama da han gjeninnførte enkelte av restriksjonene overfor Cuba.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var i en tale i Miami i delstaten Florida fredag kveld at Trump kunngjorde endringene i USAs politikk overfor øystaten.

– Det er vanskelig å tenke seg en politikk som gir mindre mening enn den forrige administrasjonens forferdelige og villedende avtale med Castro-regimet, sa Trump fra talerstolen fredag kveld.

Endringene til Trump innebærer at det blir vanskeligere for amerikanere å besøke øya som turister. I tillegg gjeninnføres flesteparten av restriksjonene på amerikansk forretningsvirksomhet med selskaper som knyttes til det cubanske militæret – noe som inkluderer mange statlige hoteller og restauranter på Cuba.

– USA har avvist det cubanske folks undertrykkere, sa Trump.

Trump-administrasjonens linje overfor øystaten innebærer ikke en fullstendig reversering av Obamas politikk. Blant annet vil landenes ambassader i henholdsvis Washington og Havanna forbli åpne, og amerikanske flyselskaper og cruiseskip vil fortsatt kunne frakte passasjerer til øya.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tilbake fra Miami hvor mine cubanske/amerikanske venner er veldig fornøyde med hva jeg signerte i dag. Nok et løfte jeg ikke glemte! skrev presidenten på Twitter etterpå.

– Tilbakeslag

Cubas regjering har i en uttalelse kommentert at Trumps nye politikk er et tilbakeslag for relasjonen mellom landene.

Samtidig sier regjeringen i landet at den vil "fortsette å ha en respektfull dialog og et samarbeid i saker av felles interesse".

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Obama og Cubas president Raul Castro kunngjorde i desember 2014 at de diplomatiske forbindelsene mellom landene skulle gjenopptas. Obama fikk begrenset deler av embargoen som ble innført i 1962. Obama ble i fjor den første sittende amerikanske presidenten som besøkte Cuba siden 1928.

Kan forverres

Flere internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner har poengtert at endringene kan forverre situasjonen i landet, skriver Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kommer til å ramme meg, fordi de fleste av kundene mine kommer fra USA, sa Enrique Montoto (61), som leier ut rom gjennom det amerikanske utleienettstedet Airbnb.

– Når han (Trump) kutter ned på reise, rammer han oss, de cubanske gründerne, sa 44 år gamle Camilo Diaz, en servitør på en restaurant i Havanna.

– Vi er de som blir rammet, la han til.