Fiskeridepartementet: Høy risiko for at villfisk dør av lakselus mellom Karmøy og Sotra

Det er høy risiko for at villfisk mellom Karmøy og Sotra kan dø. Foto: Thinkstock.
Det er høy risiko for at villfisk mellom Karmøy og Sotra kan dø. Foto: Thinkstock.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nærings- og fiskeridepartementet vurderer at det er høy risiko for at villfisk kan dø som følge av lakselus på kyststrekningen mellom Karmøy og Sotra. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Departementet er i gang med en vurdering av i hvilke områder langs kysten lakse- og ørretoppdretten kan få lov til å vokse og hvor den ikke bør det.

I slutten av mai kom en vurdering fra en ekspertgruppe, og nå har departementet offentliggjort sine foreløpige vurderinger på bakgrunn av denne. De aktuelle kyststrekningene har blitt kategorisert som røde, gule eller grønne ut fra risikoen. En endelig beslutning tas imidlertid ikke før til høsten.

Les også: Laksekonge Frank Arne Næsheim: – Toppen er nådd

Signal til oppdretterne

– Med denne fargeleggingen legger vi et viktig grunnlag for høstens vurdering av lakse- og ørretoppdrett. Den er også et tydelig signal til oppdretterne om hvordan vi vurderer mulighetene for vekst, slik situasjonen er akkurat nå, sier fiskeriminister Per Sandberg (Frp).

Strekningen mellom Karmøy og Sotra er den eneste som er markert med rødt i den foreløpige vurderingen. Det blir imidlertid ingen nedjustering av kapasiteten i dette området. Eventuelle nedjusteringer av produksjonskapasitet vil først gjennomføres i 2019.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Mer gift i villaks enn i oppdrettslaks

Kan få tilbud om vekst

Strekningen fra svenskegrensen til Jæren, samt alle områder nord for Helgeland er markert med grønt. Dersom dette er situasjonen også til høsten, vil disse områdene få tilbud om 6 prosents kapasitetsvekst.

Ryfylke, strekningene mellom Nordhordland og Stad, Stad og Hustadvika, Nordmøre til Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag med Bindal er markert som gult.

I noen områder har usikkerheten rundt vurderingene vært stor. I disse områdene varsler departementet at det kan vurderes om man ut fra et føre-var-prinsipp og en helhetlig samfunnsøkonomisk vurdering skal avvike fra ekspertgruppens vurdering.