Libysk milits sier de har sluppet Gaddafis sønn fri

En væpnet gruppe i Libya hevder å ha frigitt Saif al-Islam, den dødsdømte sønnen til den avdøde diktatoren Muammar Gaddafi. Her er Seif al-Islam fotografert etter at han ble pågrepet i 2011. Foto: AP / Ammar El-Darwish / NTB scanpix
En væpnet gruppe i Libya hevder å ha frigitt Saif al-Islam, den dødsdømte sønnen til den avdøde diktatoren Muammar Gaddafi. Her er Seif al-Islam fotografert etter at han ble pågrepet i 2011. Foto: AP / Ammar El-Darwish / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En væpnet gruppe i Libya hevder å ha frigitt Saif al-Islam, den dødsdømte sønnen til den avdøde diktatoren Muammar Gaddafi. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gaddafis sønn har vært i fangenskap siden november 2011. Lørdag opplyser Abu Bakr al-Sadiq-brigaden, en milits bestående av tidligere opprørere som kontrollerer byen Zintan vest i Libya, at han er sluppet fri.

Det skjedde fredag kveld i tråd med en amnestilov kunngjort av parlamentet øst i Libya i forbindelse med ramadan, heter det.

Brigaden kom ikke med noen detaljer om hvor Saif al-Islam befinner seg han hensyn til hans sikkerhet.

Farens stedfortreder

Saif al-Islam Gaddafi opptrådte ofte på vegne av faren under borgerkrigen i 2011. I juni samme år ble han etterlyst av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) for forbrytelser mot menneskeheten i forbindelse med krigen.

Han ble tatt til fange ved ørkenbyen Obari i november 2011, måneden etter at faren ble styrtet og drept av opprørerne, som fikk luftstøtte fra Norge og andre NATO-land. I 2015 ble han dømt til døden av en domstol i den militskontrollerte hovedstaden Tripoli. Åtte andre, deriblant farens etterretningssjef og tidligere statsminister, ble også dømt til døden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden Muammar Gaddafi ble styrtet, har en rekke militsgrupper kjempet om makten i landet. Landet har i dag to rivaliserende nasjonalforsamlinger. Den internasjonalt anerkjente regjeringen og dens parlament ble jaget ut av hovedstaden Tripoli i august 2013 og søkte tilflukt i Tobruk øst i landet.

Playboy

Seif al-Islam ble født 25. juni i 1972 som den andre av Muammar Gaddafis åtte barn og er den eldste sønnen til hans andre kone Safiya.

Det har vært en gjengs oppfatning at han ville overta makten i landet etter sin far. Samtidig ble han ofte beskrevet som den libyske lederens playboy-sønn.

Han tok en doktorgrad i økonomi ved London School of Economics, men hadde ingen formell stilling i hjemlandet. Han sørget for å få innflytelse som en lojal støttespiller for farens regime og viste vilje til reform i Libya.

44-åringen ønsket å normalisere forbindelsene med Vesten og opprettet landets første private TV-stasjon og to aviser i 2007.