Meny

Kina fordømmer EU for ny stålavgift

Kinesiske myndigheter ser ikke med blide øyne på en stålavgift som EU-kommisjonen planlegger og hevder at Kina gjøres til syndebukk. Her Kinas statsminister Li Keqiang sammen med EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker i Brussel 2. juni. Foto: AP / Virginia Mayo / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kina ser ikke med blide øyne på en antidumpingavgift EU vil innføre på kinesisk stål. Tiltaket er basert på spekulasjoner og misforståelser, hevder kineserne.

EU-kommisjonen gjorde det fredag klart at den vil pålegge opptil 35,9 prosent i avgifter på kinesisk valset stål. Utspillet er et forsøk på å skape like konkurransevilkår med Kina og dermed beskytte europeiske stålprodusenter som sliter i motbakke.

EU hevder at Kina, som står for mer enn halvparten av verdens stålproduksjon, oversvømmer verdensmarkedet i strid med internasjonale handelsavtaler. Ifølge EU er kinesiske produsenter begunstiget med fordelaktige lån, skatteletter og annen økonomisk hjelp som gjør det mulig for dem å eksportere stål til Europa til kunstig lave priser.

Men Kina hevder at utspillet bygger på en misforståelse av landets lånesystem og handelspolitikk.

– EU-kommisjonen ignorerer det faktum at Kinas ståleksport til Europa gikk markert ned i 2016 og bruker Kinas overproduksjon til å påstå at stålproduktene truer med å ødelegge industrien i EU. Det er bare spekulasjoner uten rot i virkeligheten, heter det i en uttalelse fra det kinesiske handelsdepartementet.

(©NTB)

Populært