Trump forplikter USA til NATOs artikkel 5

USAs president Donald Trump forplikter USA til NATOs artikkel 5, som sier et angrep på én skal anses som et angrep på alle. Her sammen med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i Brussel 25. mai. Foto: AP / Evan Vucci / NTB scanpix
USAs president Donald Trump forplikter USA til NATOs artikkel 5, som sier et angrep på én skal anses som et angrep på alle. Her sammen med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i Brussel 25. mai. Foto: AP / Evan Vucci / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Donald Trump forplikter USA til NATOs artikkel 5, som sier et angrep på én skal anses som et angrep på alle.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er første gang Trump i klare ordelag har bekreftet at USA står ved artikkel 5 i NATO-pakten. Det skjedde fredag under en felles pressekonferanse med Romanias president Klaus Iohannis i rosehagen utenfor Det hvite hus fredag.

Spørsmålet fra en journalist var om Trump ville stått ved artikkel 5 hvis et annet NATO-land angripes.

– Jeg forplikter USA til artikkel 5. Og vi er helt klart der for å beskytte. Det er en av grunnene til at jeg vil at folk skal sikre at vi har veldig, veldig sterk styrke ved å betale de pengene som må til for å ha en slik styrke. Men ja, absolutt, jeg ville vært forpliktet til artikkel 5, svarte Trump.

Det skapte stor usikkerhet blant de allierte da Trump unnlot å forplikte seg til kollektivt forsvar i forbindelse med NATO-toppmøtet i mai.

Trump til Polen

Neste måned planlegger presidenten å besøke Polen som en del av sin andre utenlandsreise.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hvite hus sier formålet er å bekrefte USAs «urokkelige engasjement til en av våre nærmeste europeiske allierte». Trump reiser også for å understreke sitt engasjement for å styrke hele NATOs forsvar, heter det.

Etter besøket i Polen reiser han til Hamburg for å delta på G20-møtet dit også den russiske presidenten Vladimir Putin er ventet å delta.

NATOs pressetalsperson Oana Lungescu sier generalsekretær Jens Stoltenberg ved en rekke anledninger har vist til at USA står ved sine forpliktelser til NATO både i ord og i handling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– President Trumps uttalelser i Washington i dag er en ytterligere bekreftelse av dette. NATOs sikkerhetsgarantier er en traktatforpliktelse som gjelder alle medlemsland. USA øker nå sitt militære nærvær i Europa, noe som understreker USAs sikkerhetsgarantier til Europa, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kalte NATO avleggs

USAs president nevnte ikke artikkel 5 under besøkene i Europa i slutten av mai. I stedet gikk Trump løs på sine allierte for ikke å bidra nok til NATOs styrker.

Ifølge Politico hadde Trumps forsvars- og sikkerhetsrådgivere lagt inn en klar omfavnelse av den kollektive forsvarspakten i presidentens talemanus, men Trump strøk setningen rett før han skulle på talerstolen.

Like før han ble tatt i ed 20. januar, skapte Trump sjokkbølger i forsvarsalliansen da han kalte NATO avleggs.

Merkel-kritikk

Trumps møter i Europa var preget av konflikter mellom Trump og USAs vestlige allierte, og Tysklands statsminister Angela Merkel vakte oppsikt med dårlig skjult kritikk av presidenten.

– Tiden da vi fullt og helt kunne stole på andre, er til en viss grad forbi, det er det jeg har erfart de siste dagene, sa Merkel.

NATO-paktens artikkel 5 har vært kjernen av forsvarsalliansens styrke siden den ble opprettet i 1949. Den har bare blitt utløst én gang, da de allierte kom USA til unnsetning etter terrorangrepene 11. september 2001.