Meny

Omfattende prosjekt skal bekjempe skattefusk

Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landets banker, Skattedirektoratet og Altinn har sammen utviklet en metode som lettere skal bekjempe skatteunndragelse. 

Samarbeidet som ble innledet i 2015 sjøsetter nå tre av ti delprosjekter, skriver VG. Finansnæringen, bankene, skatteetaten og Brønnøysundregistrene har utviklet et digitalt verktøy som effektiviserer samarbeidet. Et av prosjektene er samtykkebasert lånesøknad hvor bankene kan, med samtykke av låntaker, hente informasjon man til nå må samle selv, som skattemelding og lønnsslipp.

Før sommeren kommer DNB etter, så Nordea og Skandiabanken.

Det andre prosjektet gir digital informasjon til landets bobestyrere, som ofte sliter med å finne pengestrømmer til folk som går konkurs. Det tredje prosjektet hjelper skatteetaten med å kontrollere økonomiske forhold i bedrifter der det mistenkes økonomiske misligheter.

– Vi har vært involvert i ulike faser i dette arbeidet og har kommet til at det er godt forenelig med våre retningslinjer. Det bidrar ikke til nye kilder til informasjon, men bare kobler data sammen på en ny måte, sier sjef for Datatilsynet, Bjørn Erik Thon.

(©NTB)

Populært