Returnert til Kabul en uke før terrorangrepet:– Slutt å si at Kabul er trygt, dere vet ikke hvordan det er her

En skadet mann vandrer i Kabul etter angrepet onsdag.
En skadet mann vandrer i Kabul etter angrepet onsdag. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Omar Sobhani / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere afghanere som er sendt ut av Norge ble onsdag rammet av terrorangrepet i Kabul. Hotellet hvor asylsøkerne bor de første 14 dagene etter ankomst fikk vinduene blåst ut av bomben. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 90 personer ble drept, og over 450 andre såret da en bombe plassert i en tankbil gikk av midt i rushtrafikken onsdag morgen. De fleste ofrene var sivile afghanere, blant dem barn.

Ingen nordmenn er berørt av angrepet i Kabul, opplyste UDI onsdag morgen, men hotellet hvor returnerte asylsøkere fra Norge bor de første 14 dagene, ble rammet i angrepet.

Bakgrunn: Flere hundre rammet av blodig terrorangrep i Kabul

– Det var som et jordskjelv

På hotellet Rhosan Plaza, i sentrum av Kabul, bor flere enslige mindreårige asylsøkere og andre asylsøkere som ble returnert fra Norge i slutten av mai. Utlendingsdirektoratet og norske myndigheter gir tilbud til opphold på hotellet for både de som blir uttransportert og reiser med assistert retur til Afghanistan, opplyser Utlendingsdirektoratet.

De utviste afghanerne blir innlosjert på hotellet i Kabul i 14 dager mens de etablerer seg på nytt. Regningen betales av norske myndigheter som en del av returavtalen, bekrefter UDI.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheter har vært i kontakt med en av guttene som bor på hotellet.

På telefon fra Kabul har han en klar beskjed til norske politikere:

– Jeg ba Norge om beskyttelse, men UDI mener at Kabul er et trygt sted. Hvordan kan de si det? Jeg er ikke trygg et eneste minutt, jeg frykter det vil skje mer her allerede i morgen. Slutt å si Kabul er trygt, dere vet ikke hvordan det er her.

ABC Nyheter snakket onsdag kveld med han og to andre gutter som er blitt returnert fra Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De er tre av i alt over 770 afghanere som er returnert til Afghanistan det siste halvannet året.

For afghanere er Norge blitt et av Europas trangeste nåløyne: 78 prosent får nå avslag. I 2015 fikk 80 prosent asyl.

I 2016 endret UDI sin vurdering av sikkerhetssituasjonen i landet. I april i år endret de igjen sikkerhetsvurderingen og definerer to av Afghanistans 34 provinser som «generelt utrygge». UDI mener afghanere fra disse provinsene kan returneres til internflukt i Kabul.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les saken: Listhaug: – Trygt å sende asylsøkere tilbake til Afghanistan

– Frykter jeg vil bli drept

– Når jeg ikke stoler på morgendagen min, hvordan skal jeg kunne tenke på fremtiden, fortsetter gutten.

UDI mener han har fylt 18 og ikke har beskyttelsesbehov, selv påstår han å være 17 år. 22. mai ble han tvangsreturnert fra Trandum.

22. mai ble gutten returnert fra Norge. Nå forteller han om sin opplevelse av terrorangrepet i Kabul. Foto: Privat
22. mai ble gutten returnert fra Norge. Nå forteller han om sin opplevelse av terrorangrepet i Kabul. Foto: Privat

– Siden jeg kom til Afghanistan har jeg ikke klart å sove. Jeg er veldig bekymret og er i en stressituasjon. Jeg frykter jeg vil bli drept her nede, situasjonen i Kabul er bare tragisk, sier han til ABC Nyheter.

ABC Nyheter har valgt å anonymisere gutten i samråd med den tidligere vergen hans for å ikke utsette han for en sikkerhetsrisiko i landet.

Etter angrepet onsdag, sier den afghanske gutten at han ikke tør å gå ut.

–Jeg trodde det var et jordskjelv. Da jeg kom ut av hotellet var det kvinner og barn som gråt, mange ambulanser og alt var kaos. Jeg var veldig redd, sier gutten som kommer fra Qarabagh-distriktet. Det ligger over 200 hundre kilometer fra Kabul.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gutten har sendt ABC Nyheter video og bilder fra hotellet. Det viser hvordan trykkbølgen fra bomben førte til omfattende materielle skader og vinduene ble blåst inn.

– Jeg er ikke meg selv lenger, jeg vet ikke hva som skjer, sier gutten som hevder han er helt tom for penger etter reisen til Europa og Norge.

(Saken fortsetter etter bilder og video)

SKADER: Hotellet som ligger noen hundre meter unna stedet hvor bomben eksploderte ble rammet.

SE VIDEO FRA HOTELLET ETTER ANGREPET:

Hotellet Roshan plaza ligger bare noen få hundre meter borte fra der bomben gikk av, og hotellet ble også rammet i et terrorangrep i september i fjor.

UDI sier deres samarbeidspartnere ikke melder om skader:

– Vi har undersøkt med våre samarbeidspartnere i Kabul. De har rapportert at bomben rammet verken hotellbygningen eller ansatte og gjester, til tross for at det var en stor eksplosjon, og at hotellet ligger i nærheten av der bomben gikk av, sa enhetsleder i returenheten, Katinka Hartmann, til ABC Nyheter torsdag formiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen timer senere bekrefter UDI at de er kjent med knuste vinduer på hotellet, men at ingen ansatte eller gjester ble skadet.

ABC Nyheter får bekreftet fra flere uavhengige kilder at hotellet er påført skader. Overfor ABC Nyheter bekrefter også en talsperson for at hotellet er rammet:

– Hotellet er ikke helt ødelagt, men alt av glass og vinduer er knust, skriver talspersonen og opplyser at rundt 20 returnerte asylsøkere fra Norge bor på hotellet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Norske Terje: – Det er en sjokkstemning over byen

Ringte livredd til norsk verge

Vera Jane Stigen har siden juli 2015 fungert som verge for gutten. Han bodde på asylmottaket i Gibostad i Troms inntil slutten av april. Etter det ble han sendt til Trandum, og var der i en måned, ifølge Stigen.

Nå er hun bekymret for 18-åringen og andre som er returnert til Afghanistan.

– Han ringte til meg klokka 8 på morgenen onsdag og var livredd. «Du må hjelpe meg ut av Afghanistan», sa han og var helt ute av seg, forteller vergen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun er kritisk til returer til Kabul.

– Jeg tenker at norske myndigheter har gjort en for dårlig jobb med å sjekke ut sikkerhetssituasjonen. De kunne sendt de til døden, de kunne vært der bomben smalt.

Les også: Gutta vi glemte

FORTVILELSE: Sårede etter angrepet i Kabul onsdag. Foto: Mohammad Ismail / Reuters

FN: – Kabul er blitt mer utrygt
UDI: – En enkelthendelse

Mandag meldte FN at 100.000 afghanere er fordrevet siden årsskiftet. Ifølge rapporten mener FN at Kabul er blitt mer utrygt, byen blir ikke lenger regnet som et trygt tilfluktssted for personer som bor i krigsrammede områder andre steder i landet.

Utlendingsdirektoratet (UDI) mener det generelt er trygt å returnere asylsøkere med endelig avslag til den afghanske hovedstaden Kabul.

- Vi følger løpende med på sikkerhetssituasjonen i Afghanistan generelt og Kabul spesielt. Videre vurderes hver sak individuelt. Enn så lenge vurderes bombeangrepet som en enkelthendelse, som ikke endrer vår praksis på generelt grunnlag, sier områdeleder Line Schei Mogenstad til ABC Nyheter.

Du kan lese mer om UDIs vurdering av Afghanistan her.

I februar påpekte Etteretningstjenesten i Norge følgende i sin trusselvurdering:

«Taliban styrker den militære posisjonen sin i alle deler av Afghanistan og setter afghanske sikkerhetsstyrker under stadig større press»

SE VIDEO FRA BOMBEANGREPET I KABUL:

Fakta om angrep i Kabul det siste året

* 31. mai 2017: Minst 80 mennesker ble drept og over 350 såret av en bilbombe i Kabuls ambassadestrøk, like ved den tyske ambassaden.

* 8. mars: Et selvmordsangrep fulgt av et militært angrep mot Afghanistans største militære sykehus tar livet av minst 30 personer og såret over 50. IS hevder at de står bak.

* 1. mars: Minst 16 personer ble drept og minst 38 såret i to angrep ved Kabuls militærskole vest i byen og foran hovedkvarteret til den afghanske etterretningstjenesten øst i byen.

* 7. februar: Minst 19 personer ble drept og over 40 såret i et angrep ved høyesteretts bygning i sentrum av Kabul.

* 10. januar: Minst 38 mennesker drept i et dobbelt bombeangrep nær nasjonalforsamlingen. Taliban-bevegelsen har påtatt seg ansvaret.

* 22. desember 2016: Sju personer, deriblant to barn, ble drept da Taliban-opprørere stormet huset til en parlamentariker i Kabul.

* 21. november: Minst 30 mennesker drept i et selvmordsangrep mot en sjiamuslimsk moské i Kabul. IS har tatt på seg ansvaret.

* 11. oktober: Minst 14 ble drept i et selvmordsangrep mot den største sjiamuslimske helligdommen i Kabul. IS tok på seg ansvaret.

* 25. august: 13 mennesker ble drept og 34 såret i et angrep mot American University i Kabul.

* 24. juli: Minst 80 mennesker ble drept og over 230 såret da to selvmordsbombere sprengte seg under en demonstrasjon i Kabul. IS tok på seg ansvaret for det blodigste enkeltangrepet i hovedstaden siden 2001.

* 19. april: Minst 64 mennesker ble drept og nær 350 såret av en selvmordsbombe etterfulgt av skyting i sentrum av Kabul. Taliban tok på seg ansvaret.

--------------------------------------

FAKTA: Afghanere i Norge

Afghanere utgjorde i 2016 den tredje største gruppen av asylsøkere i Norge, etter syrere og eritreere.

78 prosent av afghanske asylsøkere har fått avslag så langt i 2017.

Det sitter 1796 afghanere på norske mottak per april 2017.

Kilde: UDI