Åpen for alle - alltid

Økokrimsjef kritisk til sammenslåing

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Økokrim-sjef Trond Erik Schea er bekymret for at en sammenslåing av Økokrim og Kripos kan føre til at flere alvorlige saker blir lagt på hylla.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I midten av mai foreslo et utvalg å erstatte dagens særorganer innenfor politiet med to enheter, én for etterforskning og én for beredskap. De to enhetene skal underlegges Politidirektoratet (POD). Utvalget ønsker å skille mellom etterforskningsansvaret og påtaleansvaret i arbeidet med økonomisk kriminalitet.

Schea sier til Klassekampen at de foreslåtte omleggingene vil føre til at ressurser tas bort fra etterforskningen av økonomisk kriminalitet som korrupsjon og skattesvindel.

– Dette er saker som har et særpreg ved at de retter seg mot ressurssterke mistenkte, med advokater som bruker de mulighetene som finnes for å få saken bort. Sakene er tidkrevende og fører gjerne til en omfattende etterforskning over flere land. Erfaringen er at det er behov for skjermede ressurser for å ta slike saker, sier Schea.

Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) har understreket at rapporten fra utvalget om foreslått sammenslåing skal ut på høring.