Australia sender 30 militære rådgivere til Afghanistan

Australia trapper opp innsatsen i Afghanistan etter oppfordring fra NATO og sender inn mannskaper som skal støtte treningen av landets soldater.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsminister Marise Payne sier mandag at avgjørelsen om å sende inn 30 rådgivere blir tatt etter oppfordring fra NATO og med støtte fra USA, og at Australia forventer at andre NATO-land gjør det samme. Med de nye rådgiverne vil Australia til sammen ha 300 personer utstasjonert i Afghanistan.

NATO har for tiden 13.000 soldater fra 39 land i Afghanistan, 8.400 av dem amerikanske, men ba nylig medlemslandene om å bidra med flere. Norge har for tiden rundt 50 soldater i landet.

Afghanske sikkerhetsstyrker, som de siste 15 årene er bygd opp med vestlig hjelp, har vist seg ute av stand til å holde Taliban i sjakk. Det er ventet at USAs president Donald Trump vil offentliggjøre at landet sender 5.000 soldater til Afghanistan for å demme opp for innflytelse fra IS, som fryktes å få fotfeste i Afghanistan. En økning vil uansett ikke være i nærheten av antall soldater USA hadde i landet på det meste, da det i 2010 var omkring 100.000 amerikanere utstasjonert der.

Personvernpolicy