Guardian: MI5 gransker hvorfor Manchester-bomberen ikke ble avslørt på forhånd

Væpnet politi passer på under et løp i Manchester søndag. Foto: Rui Vieira / AP / NTB scanpix
Væpnet politi passer på under et løp i Manchester søndag. Foto: Rui Vieira / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Den britiske sikkerhetstjenesten MI5 vil granske om terrorangrepet i Manchester kunne vært avverget hvis de hadde gjort en bedre jobb, ifølge The Guardian.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MI5 har innledet to granskninger for å finne ut om etterretningen sviktet i forkant av angrepet som kostet 22 personer livet forrige mandag, skriver avisa The Guardian.

Den ene granskningen startet i forrige uke og skal fastslå hvorvidt det ble gjort noen åpenbare feil. Den andre skal gå mer i dybden for å finne ut om det kunne vært tatt andre beslutninger som ville ha avverget angrepet, ifølge avisen.

Manchester-bomberen Salman Abedi sto på en liste over 23.000 mistenkte ytterliggående jihadister i Storbritannia, men han var ikke blant de 3.000 som var under aktiv etterforskning og overvåking.

Les også: – Lillebroren hadde planer om terrorangrep

M15 har uttalt at tjenesten på grunn av knappe ressurser må prioritere å etterforske de som anses som de farligste.

Storbritannias innenriksminister Amber Rudd ville søndag ikke svare på hvorvidt sikkerhetstjenesten burde ha avslørt 22-åringens planer på forhånd.

Etter Manchester-angrepet har nasjonal sikkerhetspolitikk blitt ett av de viktigste temaene i valgkampen fram mot valget på nytt Parlament 8. juni.

Opposisjonsleder Jeremy Corbyn har lovet både en annen utenriks- og innenrikspolitikk for å redusere terrortrusselen hvis Labour kommer til makten.

Han har også kritisert regjeringen for å kutte i politibudsjettene, og lovet at Labour vil sørge for flere politifolk i gatene.

Rudd har svart med å hevde at det er større fare for et nytt terrorangrep hvis Labour kommer til makten ettersom Corbyn tidligere har stemt imot regjeringens antiterrortiltak.

Les også: Jente (8) blant terror-ofrene i Manchester

Personvernpolicy