Skarpe reaksjoner på Dutertes voldtektskommentar

Se video av den oppsiktsvekkende talen her
Artikkelen fortsetter under annonsen

Filippinenes president Rodrigo Duterte får skarp kritikk etter at han sa han selv ville ta straffen for soldater som voldtok kvinner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det som ser ut til å ha vært et forsøk på en morsomhet, kom da Duterte holdt en tale i en militærforlegning fredag. Duterte var ute for å styrke moralen etter at det er innført unntakstilstand i store deler av landet.

Duterte antydet at soldatene fikk tillatelse til å voldta opptil tre kvinner.

– Jeg går i fengsel for deg. Hvis du voldtar tre, så vil jeg si at jeg gjorde det, sa presidenten.

Blant dem som reagerer i sosiale medier på Dutertes tale, er Chelsea Clinton. – Ikke morsomt. Aldri, skrev datteren til tidligere president Bill Clinton og tidligere utenriksminister Hillary Clinton på Twitter.

– Duterte er en morderisk bølle uten respekt for menneskerettighetene. Det er viktig å påpeke det, og at voldtekt aldri er en spøk, skriver hun.

– Et kvalmende forsøk på humor, sier Phelim Kine i menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watchs Asia-avdeling. Både han og filippinske aktivister mener Duterte sender et helt galt signal til soldatene som er satt inn for å håndheve unntakstilstanden og stanse islamistiske opprørere i sør.

Under fjorårets valgkamp vekket Duterte skarpe reaksjoner da han sa at han hadde ønsket å voldta en «vakker» australsk misjonær som ble drept i et fengselsopprør i landet.