Amerikansk kilde: – Abedi ble trolig trent av IS i Syria

Bildet viser britisk politi i Manchester onsdag. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix
Bildet viser britisk politi i Manchester onsdag. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Salman Abedi, den antatte gjerningsmannen i Manchester, ble trolig trent av IS i Syria, opplyser en amerikansk tjenestemann til CNN. Dermed fortsetter lekkasjene fra amerikanske etteretningskilder. Britenes statsminister Theresa May varsler at hun vil ha en alvorsprat med Donald Trump. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Abedi var trolig i Syria i månedene før mandagens angrep, sier den ikke navngitte tjenestemannen til CNN torsdag.

Det er fra før kjent at Abedi i tiden før angrepet besøkte Libya, og det har blitt spekulert på om han også kan ha vært i Syria. Frankrikes innenriksminister Gérard Collomb hevdet onsdag at han hadde fått vite av britiske tjenestemenn at Abedi trolig reiste til Syria.

På spørsmål fra journalister samme dag unnlot Storbritannias innenriksminister Amber Rudd å kommentere Collombs uttalelse.

Dermed fortsetter lekkasjene britene har sterkt kritisert.

Les også: Trump med klar beskjed til NATO-lederne: – Dere skylder oss penger

Britene er rasende

The New York Times trykket torsdag åstedsbilder fra Manchester Arena, der 22 mennesker ble drept av en selvmordsbomber mandag.

Ett av bildene, som åpenbart er tatt av politiets etterforskere, viser blant annet det som skal være utløsermekanismen til bomben som ble benyttet, samt restene av den blå ryggsekken bomben skal ha vært skjult i.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Manchester-politiet er ifølge BBC rasende over at materialet de har delt med USA har lekket til pressen, noe de mener bidrar til å svekke den videre etterforskningen.

Her er et av bildene som er lekket fra amerikanske etterretningskilder. Foto: Handout / AFP

Det var også amerikanske medier som først offentliggjorde navnet til den antatte selvmordsbomberen Salman Abedi, en opplysning britene hadde delt med USA.

Storbritannias innenriksminister Amber Rudd la ikke skjul på at hun var «irritert» over lekkasjen. Hun gjorde det helt klart overfor Washington at noe slikt «ikke må skje igjen», noe det åpenbart likevel gjorde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik blir NATO under Trump

Varsler alvorsprat med Trump

USAs president Donald Trump og britenes statsminister Theresa May har nok å snakke om. Foto: Pool / Reuters
USAs president Donald Trump og britenes statsminister Theresa May har nok å snakke om. Foto: Pool / Reuters

Da statsminister Theresa May kom til NATO-toppmøtet torsdag ettermiddag, sa hun at hun ville ta lekkasjene av etterretning-informasjon opp med president Donald Trump under møtet.

– Etterretning som er delt mellom landenes sikkerhetstjenester må forbli hemmelige, sa May.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Deling av etterretning er bygget på tillit. Etterretning som deles mellom justismyndigheter må forbli sikkert. Dette er noe jeg vil gjøre klart for president Trump når jeg treffer ham, fortsatte hun.

Manchesters borgermester Any Burnham sier til CNN at Storbritannia vil slutte å dele etterretning om terrorangrepet med USA.
– Vi kan rett og slett ikke ta den risikoen lenger, sier han.

Les også: NATO får et nytt medlemsland

Trump lover bedring

Trump har registrert britenes raseri, og under sin tale under toppmøte torsdag lovet presidenten bedring. Han kalte det en "trussel mot nasjonal sikkerhet".

– Vi skal komme til bunns i dette. Det finnes ikke en relasjon vi verdsetter mer enn den spesielle relasjonen mellom USA og Storbritannia, sa Trump.

De som har lekket opplysningene, kan bli straffeforfulgt, advarte presidenten.

Britisk politi sier de gjør framskritt i etterforskningen av terrorangrepet i Manchester. Men amerikanske lekkasjer skal ha gjort arbeidet vanskeligere.

Til sammen er minst åtte personer pågrepet i Storbritannia etter angrepet. En av dem er broren til den antatte selvmordsbomberen Salman Abedi.

SE VIDEO FRA TRUMPS TALE: