NATOs toppmøte i BrusselTrump til NATO-lederne: – Dere skylder oss penger

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tråd med Donald Trumps ønske, trapper NATO opp kampen mot terror. I tillegg varsler presidenten at hans hovedtema på NATO-toppmøte vil være NATOs felles forsvarsutgifter. – 23 av 28 land betaler ikke det de skal, tordnet Trump.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da de 29 stats- og regjeringssjefene i NATO møttes til middag i Brussel torsdag, var det pengebruk og kamp mot terror som sto på menyen.

Donald Trump talte i forkant av møtet torsdag. Foto: Mandel Ngan / AFP
Donald Trump talte i forkant av møtet torsdag. Foto: Mandel Ngan / AFP

Trump vil at europeiske land skal ta en større del av regningen i forsvarssamarbeidet. Derfor har NATO nå fått på plass en ny pakke med tiltak som skal bidra til å øke presset på Europa.

Fra nå av skal hver alliert legge fram en nasjonal plan for pengebruken. I planene skal de allierte vise hva de har tenkt å gjøre for å nå NATOs mål, som er å bevege seg mot å bruke 2 prosent av BNP på forsvar. I tillegg skal de rapportere om investeringer i utstyr og bidrag til NATOs operasjoner.

Trump med klar beskjed: – Dere skylder oss penger

I talen som egentlig skulle være en tale om minnesmerket som er satt opp, etter terrorangrepet mot USA 11. september 2001, tok Trump opp byrdefordelingen og tordnet nærmest mot NATO-landenes ledere:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– 23 av 28 medlemsland betaler fortsatt ikke det de skal betale. Det er ikke rettferdig mot amerikanske skattebetalere, sa presidenten og kom med følgende beskjed:

– Men to prosent er heller ikke nok, og varslet hva som ville bli hans hovedtema under talen på det lukkede NATO-toppmøtet senere torsdag kveld.

– Dere skylder massive summer, fortsatte presidenten og kalte det "kronisk underfinansiering".

– Hvis NATO-land hadde gitt fulle og komplette bidrag, ville NATO vært enda sterkere enn i dag, sa Trump.

Ber NATO sette fokus på innvandring

Presidenten ba om et minutts stillhet for terrorofrene i Manchester, og sa følgende:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ekstremister som gjør slike ugjerninger er tapere. De må tas ut og aldri komme tilbake, sa Trump.

– NATOs framtid må inkludere et stort fokus på terrorisme og innvandring, samt trusselen fra Russland og ved NATOs østlige og sørlige grenser, sa presidenten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kommer folk over grensene som vi ikke aner hvem er. Vi må være vaktsomme og sterke, fortsatte han.

Trapper om kampen mot terror

I tillegg er Trumps ønske at NATO trapper opp kampen mot terror, og presidenten får det som han vil.

I går lanserte NATO at de går inn i USA-ledede koalisjonen mot IS. NATO kommer ifølge ham blant annet til å tilby AWACS overvåkingsfly, men vil ikke bidra med kampstyrker.

– Dette vil sende et sterkt politisk signal, sa generalsekretær Jens Stoltenberg før møtet åpnet i Brussel torsdag.

Torsdag kom Stoltenberg med enda en nyhet som vil glede Trump.

NATO opprettet et nytt senter hvor de skal overvåke fremmedkrigere, og bidra til analyse og ettertning i kampen mot terror.

Til NRK sier Solberg at NATOs nye rolle ikke bør ha som den viktigste motivasjonen å glede Trump.

– Dette må først og fremst begrunnes med at vi effektivt vil gjøre noe med terrorismen og ekstremismen i verden. Da kan det være bra at Nato deltar i de diskusjonene der alle landene allerede er med, og ikke er på siden av den diskusjonen som foregår, sier Solberg til statskanalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Slik blir NATO under Trump

Første møtet med Trump for Erna

Under toppmøtet torsdag, fikk også statsminister Erna Solberg (H) hilse på den amerikanske presidenten for første gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Solberg tvitret et bilde fra sitt første møtet med Trump:

– USA har dratt mye av lasset både i forsvaret av Europa og i mange internasjonale operasjoner. Jeg mener vi må bidra mer, sier Solberg til NTB.

Overfor VG bekrefter Solberg torsdag USA har anerkjent den norske langtidsplanen som god nok, målt opp mot Trumps krav om bedre byrdefordeling.

– Vi opplever at amerikanerne synes vi gjør en god jobb. Vi blir ikke voldsomt stresset på toprosentmålet fra noen. Det er i alle fall vår opplevelse, sier Solberg til avisen.

I et intervju med TV 2 torsdag fortalte Erna Solberg hva hun gjerne ville si til Trump.

– I denne konteksten er det det viktig å si at fokuset på Atlanteren, på forbindelseslinjene er viktig. De maritime kapasitetene er viktig. Det er det området hvor vi har jobbet mye for at NATO skal ha en god strategi på. For skal vi ha god styrkeoppbygging og forsterkninger i en krisesituasjon, så må vi holde sjøen åpen og kommunikasjonslinjene åpne, sa Solberg.

Norske diplomater forsøker å få til et eget møte mellom Solberg og Trump i Tyskland i juli, opplyser kilder tilknyttet regjeringen til VG. Håpet å få til et møte når begge deltar på G20-toppmøtet i Hamburg 7. og 8. juli.

Les også: NATO får et nytt medlemsland

Saken oppdateres!