Slik blir NATO under Trump

USAs president Donald Trump deltar på NATO-toppmøtet i Brussel.
USAs president Donald Trump deltar på NATO-toppmøtet i Brussel. Foto: Peter Dejong / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA har alltid vært den ledende kraften i NATO. Med Donald Trump som president er det opprustning og kamp mot terror det handler om. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter åtte år med Barack Obama i Det hvite hus er NATO fortsatt preget av den foregående presidentens retorikk og sikkerhetspolitiske tenkning. Men smått om senn har Trumps prioriteringer begynt å påvirke alliansen.

Da stats- og regjeringssjefene i NATO møttes til middag i Brussel torsdag, var det pengebruk og kamp mot terror som sto på menyen.

Det er nettopp disse to sakene Trump har vært mest opptatt av. På begge fronter krever han mer fra NATO.

Prosentmål

Trump vil at europeiske land skal ta en større del av regningen i forsvarssamarbeidet. Derfor har NATO nå fått på plass en ny pakke med tiltak som skal bidra til å øke presset på Europa.

Fra nå av skal hver alliert legge fram en nasjonal plan for pengebruken. I planene skal de allierte vise hva de har tenkt å gjøre for å nå NATOs mål, som er å bevege seg mot å bruke 2 prosent av BNP på forsvar. I tillegg skal de rapportere om investeringer i utstyr og bidrag til NATOs operasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig skal NATO begynne å måle utviklingen bedre og lage prognoser for pengebruk ett år fram i tid.

– Det vil gi amerikanerne et virkemiddel for å kontrollere at man faktisk er på riktig vei, forklarer en NATO-diplomat.

Les også: NATO får et nytt medlemsland

– Må bidra mer

Statsminister Erna Solberg mener USAs krav er legitimt. Ifølge henne er det bare rettferdig at Europa tar en større del av byrden.

Statsminister Erna Solberg (H) er på plass på NATOs toppmøte. Foto: Emmanuel Dunand / AFP
Statsminister Erna Solberg (H) er på plass på NATOs toppmøte. Foto: Emmanuel Dunand / AFP

– USA har dratt mye av lasset både i forsvaret av Europa og i mange internasjonale operasjoner. Jeg mener vi må bidra mer, sier Solberg til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump er ikke den første som har krevd dette, påpeker hun.

– Men det har kanskje kommet enda tydeligere fram nå, sier Solberg.

– En ny president vil alltid sette et preg på agendaen. Men vi har arbeidet med disse sakene en god stund, sier hun.

Overfor VG bekrefter Solberg torsdag USA har anerkjent den norske langtidsplanen som god nok, målt opp mot Trumps krav om bedre byrdefordeling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi opplever at amerikanerne synes vi gjør en god jobb. Vi blir ikke voldsomt stresset på toprosentmålet fra noen. Det er i alle fall vår opplevelse, sier Solberg til avisen.

Kamp mot terror

Trumps andre hovedkrav er at NATO må bidra mer i kampen mot væpnede ekstremister.

For å svare på dette kravet blir NATO nå offisielt medlem i koalisjonen som kjemper mot IS i Syria og Irak. Samtidig vil NATO styrke overvåkingen av syrisk luftrom og gjøre flere andre grep for å støtte opp om koalisjonen.

– Vi vil også etablere en ny enhet for terroretterretning her ved NATOs hovedkvarter, og vi vil bli bedre til å dele informasjon, inkludert om fremmedkrigere. I tillegg vil vi utnevne en koordinator som skal lede NATOs innsats i kampen mot terror, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

Noen kampoperasjon i Syria kommer derimot ikke på tale. Det har land som Tyskland og Frankrike motsatt seg på det kraftigste.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også britenes statsminister Theresa May har i forkant av møtet uttalt at hun krever at verden må gjøre mer mot terror.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette toppmøtet finner sted med selvmordsangrepet i Manchester som bakteppe, sa May på vei inn til NATOs toppmøte i Brussel torsdag ettermiddag.

– Det er et av de verste terrorangrepene Storbritannia har opplevd. Og det var et spesielt ufølsomt og feigt angrep på grunn av hvordan det var bevisst rettet mot uskyldige og forsvarsløse barn og unge. Det viser hvorfor det er viktig for verdenssamfunnet, inkludert NATO, å gjøre mer i kampen mot terror. Det kommer jeg til å presse på for i dag, sa May.

Les også: Trump tilbrakte 29 minutter i audiens hos pave Frans

«Mer enn symbolikk»

De nye grepene er av enkelte blitt karakterisert som en omkledning av NATO. I stedet for å gjøre store endringer, pakker NATO gamle løsninger inn i et nytt språk som passer bedre til Trumps prioriteringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men den oppfatningen avvises av stats- og regjeringssjefene.

– Dette er mer enn symbolikk, sier Nederlands statsminister Mark Rutte, som framhever styrket etterretningssamarbeid som eksempel på et tiltak som vil ha effekt.

Også Solberg er overbevist om at de nye grepene vil fungere.

– Det er ikke en bløff, sier hun.

Les også: Solberg ønsker møte med Trump i juni