Hans Georg (71) trives best i eget hjem

TRIVES: Hans Georg Borgen trives i sin nye leilighet på Romsås, som han fikk kjøpt gjennom lån i Bydel Groruds prosjekt «Hjemveien».
TRIVES: Hans Georg Borgen trives i sin nye leilighet på Romsås, som han fikk kjøpt gjennom lån i Bydel Groruds prosjekt «Hjemveien». Foto: Tom Vestreng
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter mange år i kommunal bolig, fikk Hans Georg Borgen (71) gjennom Bydel Groruds prosjekt «Hjemveien» sjansen til å kjøpe egen leilighet. Nå er han også blitt en ressursperson i bydelen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ble spurt av bydelen om jeg ville være med å bidra i Frivillighetssentralen på Grorudhuset. Så nå er «Herr Borgens reiseklubb», med meg som reiseleder blitt en realitet. Første tur går til Strømstad før sommeren, sier han med et smil.

– Frivilligsentralen er ganske nyoppstartet, og vi er veldig glad for å ha en som Hans Georg på laget, sier daglig leder av Grorudhuset frivilligsentral og tidligere prosjektleder for «Hjemveien» Gjertrud Bryge Kaasa til Dagsavisen.

– Det er viktig å komme opp av sofaen, og ha noe å gjøre. For meg er det gull verdt å få lov til å være med å bidra på denne måten, sier Hans Georg Borgen.

Les også: Hans Georg ble ufør og havnet i kommunal leilighet. Så fikk han en sjanse.

«Hjemveien»

I april i fjor inviterte Grorud bydel 450 beboere i kommunale boliger til et informasjonsmøte om det nye prosjektet, som tilbyr hjelp skritt for skritt gjennom hele prosessen fra å leie til å eie egen bolig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nærmere 70 av de 110 som møtte opp ønsket å bli med i prosjekt «Hjemveien». Hittil er det 15 personer som har fått innvilget lån, og 10 av disse har kjøpt seg egen bolig. For noen ligger boligdrømmen litt lenger unna, men vi er opptatt av at alle får tilstrekkelig og ikke minst forståelig informasjon om startlånsmuligheten, sier Gjertrud Kaasa.

Torsdag var Dagsavisen hjemme i den nye leiligheten ti Borgen på Romsås, og forskjellen fra hans lille kommunale ettroms til toromsen rett oppunder marka er enorm.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hans Georg Borgen flyttet inn rett før jul.

– Her har jeg fått et hjem, sier han og viser oss rundt i den trivelige leiligheten.

Les også: Derfor er pensjonistene forbannet

– En del av bomiljøet

– Her er jeg en del av bomiljøet på en helt annen måte enn tidligere. Jeg har deltatt på borettslagets generalforsamling, og jeg har fått godt kontakt med naboene. Jeg trives kjempegodt. Og ikke minst eier jeg leiligheten, sier han og kikker ut fra terrassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Se hvor flotte disse kirsebærtrærne blomstrer, sier han og peker.

Da han flyttet inn i kommunal bolig på Ammerud for 13 år siden var husleie 450 kroner.

– Da jeg flyttet ut var den på over 9.000. For 29 kvadrat, sier han lettere oppgitt.

Nå betaler han husleie til borettslaget, og renter og avdrag på lånet.

– Jeg har igjen så jeg klarer meg godt når alle utgiftene er betalt, sier han til Dagsavisen.

– Hans Georg er en mønsterbeboer. Han har god orden på økonomien og alt blir betalt til rett tid. Borgen har ikke krevd mye av bydelen, og Bydel Grorud har på sin side ikke ønsket å presse startlånsordningen på noen. Dette er et resultat av en passiv holdning fra bydelens side rundt hvem som kan ha mulighet til å kjøpe sin egen bolig og kommunikasjonen med de kommunale leietakere som har greid seg selv har vært for dårlig, sier Gjertrud Kaasa, sier Gjertrud Kaasa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Foregangsbydel

Med på kaffebesøket er også spesialkonsulent Øyvind Brådalen i Velferdsetaten i Oslo kommune.

– Alle bydeler har dette tilbudet om startlån og boplan for å få hjelp til å skaffe seg egen bolig. Men Bydel Grorud har vært flinke til å finne fram til de som kan motiveres til å kjøpe egen bolig, og til å følge tett opp gjennom hele prosessen. På denne måten er Bydel Grorud en foregangsbydel som vi lærer av, sier Brådalen til Dagsavisen.

Denne saken ble først publisert på Dagsavisen.no

Les også: – Datteren vår er utsatt for alle foreldres mareritt