USAs marine seilte nær kunstig kinesisk øy

Kinesiske bygnigner og en flystripe på en kunstig øy ved Subi-revet i Spratly-øyene. Arkivfoto: Francis Malasig / AP / NTB scanpix
Kinesiske bygnigner og en flystripe på en kunstig øy ved Subi-revet i Spratly-øyene. Arkivfoto: Francis Malasig / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et skip fra USAs marine seilte mindre enn tolv nautiske mil fra en kunstig øy Kina har bygget ved et omstridt rev, opplyser amerikanske tjenestemenn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbiseilingen omtales som en utøvelse av navigasjonsfriheten ved Mischief-revet i Spratly-øyene. Det er første gang USA utfordrer kineserne i den omstridte øygruppen i Sør-Kinahavet etter at Donald Trump kom til makten i januar, melder Reuters. Manøveren kommer samtidig med at Trump søker støtte hos kineserne for å få bukt med Nord-Koreas missil- og atomvåpenprogram.

Det antas at Kina ikke ser med blide øyne på seilingen, som er det seneste amerikanske tiltaket på å motvirke det USA ser på som Kinas forsøk på å begrense rettighetene til å ferdes i det strategiske havområdet. Kina har bygget kunstige øyer og en flystripe ved rev i Spratlyøyene. Landet er i konflikt med flere naboland over øygrupper og havområder. Kravene bestrides av Brunei, Malaysia, Filippinene, Vietnam og Taiwan.

Tolv nautiske mil er grensen for en stats territorialfarvann, og å sende et marinefartøy innenfor denne grensen er et tydelig signal om at man ikke anerkjenner det territorielle kravet.