Politiet: Manchester-angriper var del av et nettverk

Salman Abedi (22) er hovedmistenkt etter terrorangrepet i Manchester
Salman Abedi (22) er hovedmistenkt etter terrorangrepet i Manchester Foto: skjermdump twitter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet i Manchester er sikre på at Salman Abedi, den antatte gjerningsmannen bak terrorangrepet, var del av et nettverk. Nå er broren pågrepet i Libya. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er veldig klart at det vi etterforsker, er et nettverk, opplyste politisjefen i Manchester, Ian Hopkins på en pressekonferanse onsdag.

22-åringen er ennå ikke identifisert av rettsmedisinere, men det antas at han ble drept i eksplosjonen han skal ha utløst ved Manchester Arena.

Politiet har pågrepet enda en person etter terrorangrepet i Manchester. Dermed er til sammen fem personer pågrepet i saken.

– Vi har foretatt en pågripelse i Wigan i ettermiddag i forbindelse med etterforskningen av den grusomme hendelsen på Manchester Arena, skriver politiet i en uttalelse.

Fra før av er fire personer, deriblant den antatte gjerningsmannen Salman Abedis eldre bror, pågrepet i Manchester.

Bombe med skruer og bolter

BBC meldte samme dag at bomben som ble brukt i terrorangrepet, trolig var laget av andre enn gjerningsmannen, men uten å oppgi kilder for opplysningene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

BBCs journalist Frank Gardner skriver på Twitter at gjerningsmannen antas å ha vært et såkalt «muldyr» ettersom han fraktet en bombe som var laget av andre.

Rundt det eksplosive materialet var det plassert skruer, bolter og annet av metall for å lage splinter, skriver The Times.

Ifølge Manchestere Evening News skal mange av ofrene hatt metall i kroppen.

– På sykehuset sa de at det var bolter og skruer fra bomben, forteller Lizzie Murtagh, som kom unna eksplosjonen med lettere skader, til BBC.

Opptak fra overvåkingskameraer viser at Abadi plasserte en koffert i foajeen rett etter at konserten med den amerikanske popartisten Ariana Grande var over.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også nyhetsbyrået Reuters melder at britisk politi jakter på en mulig bombemaker.

SE VIDEO: Her løper folk i panikk etter angrepet

Lillebror pågrepet

Tidlig onsdag kveld meldte Reuters at Hashem Abedi, lillebroren til den antatte selvmordsbomberen, er pågrepet av libyske myndigheter i Tripoli. Han er mistenkt for bånd til IS, opplyser en tjenestemann til nyhetsbyrået.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere har politiet i Manchester pågrepet Salman Abadis 23 år gamle storebror, samt tre personer som alle ble pågrepet da politiet slo til mot et boligområde sør i Manchester natt til onsdag. Politiet har ikke gitt opplysninger om hva de er mistenkt for.

Mulig Syria-reise

Salman Abedi er mannen som ifølge politiet plasserte en bombe på Manchester Arena mandag kveld – en bombe som tok livet av 22 personer og såret langt flere, mange av dem barn og unge.

Venner og bekjente av Abedi har fortalt at han forandret seg etter et besøk i foreldrenes hjemland Libya nylig. Han står ikke på britiske myndigheters liste over personer som har vært fremmedkrigere i Syria, men nå kan det se ut til at han likevel har vært i Syria.

Frankrikes innenriksminister Gérard Collomb sier han har fått vite av britiske tjenestemenn at Abedi trolig reiste til Syria da han for noen uker siden var i Libya. Collomb fastslår i et intervju med TV-kanalen BFMTV at det dessuten finnes bevis for at Abedi var knyttet til den ytterliggående islamistgruppa IS.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mener sønnen er uskyldig

Faren til 22-åringen som antas å ha utløst bomben i Manchester, mener sønnen er uskyldig og sier han planla en reise til Saudi-Arabia.

– Vi tror ikke på det å drepe uskyldige. Dette er ikke oss, sier faren, Ramadan Abedi, på telefon fra Libya til nyhetsbyrået AP.

Han sier også at han snakket med sønnen Salman Abadi for fem dager siden, og at han da hørtes «normal» ut og planla å reise til Saudi-Arabia. Deretter skulle han reist videre til Libya, der det var planlagt at han skulle tilbringe fastemåneden ramadan sammen med familien.

Ramadan Abedi bekrefter også at hans andre sønn, Ismail, er pågrepet i Manchester og at det skjedde tirsdag morgen.

Ifølge kilder til avisen The New York Times skal familien likevel vært bekymret for sin nest yngste sønns stadig mer radikale holdninger.

De skal ha gått så langt som til å konfiskere passet hans, skriver avisen.

Les også: Bartenderen Ian rører en hel verden