Næringslivets Sikkerhetsråd slår alarm om Kina-tur

Statsminister Erna Solberg møtte Kinas president Xi Jinping i april. Norsk Sikkerhetsråd slår nå alarm om sikkerheten til norske næringslivsledere som var med på turen. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg møtte Kinas president Xi Jinping i april. Norsk Sikkerhetsråd slår nå alarm om sikkerheten til norske næringslivsledere som var med på turen. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix Foto: NTB scanpix

De fleste næringslivslederne som var med på delegasjonsreisen til Kina, utførte ingen spesielle sikkerhetstiltak, sier direktøren i Næringslivets Sikkerhetsråd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I april reiste statsminister Erna Solberg til Kina på det første norske statsbesøket på ti år. Sammen med henne reiste nærmere 240 personer fra norsk næringsliv, deriblant 14 toppledere.

Nå slår direktør i Næringslivets Sikkerhetsråd, Jack Fischer Eriksen, alarm om sikkerhetsnivået til næringslivslederne på reisen, ifølge Dagens Næringsliv.

– Vi har grunn til å tro at de fleste ikke gjorde noen spesielle tiltak, sier han.

Norske myndighetspersoner fikk hjelp til sikkerheten av PST, men ifølge Fischer Eriksen reiste mange fra næringslivet uten å gjennomføre ekstra sikkerhetstiltak. Han sier han har snakket både med flere som har reist, enkelte av dem som har fasilitert reisen, samt ulike organisasjoner som kunne ha utført en sikkerhetsorientering. Ingen av disse bekrefter å ha gjort dette.

Han mener man må være spesielt påpasselig med digital sikkerhet i et land som Kina, og sier både PST og Forsvaret er tydelige på etterretningstrusselen fra landet.

– Man nevner Kina og Russland som aktører spesifikt. Med det bakteppet er informasjonssikkerhet på reise vesentlig, sier han.

I forrige uke kunne ABC Nyheter fortelle at det har vært dataangrep den siste tiden rettet mot norske myndigheter, og hackere tilknyttet Russland og Kina skal stå bak.

Les saken: Nye hackerangrep mot Norge

Mandag er fiskeriminister Per Sandberg på besøk til Kina for å blant annet delta på en sjømatkonferanse. Med på reisen er en næringsdelegasjon med sjømataktører og bedrifter fra leverandørindustrien.

Les også: Frykter fremmede makter kan påvirke stortingsvalget