MDG-Hanssons garanti: Vi er det tryggeste valget

Une Aina Bastholm og Rasmus Hansson etter åpningstalen på MDG-landsmøtet på Scandic Lillehammer Hotel.
Une Aina Bastholm og Rasmus Hansson etter åpningstalen på MDG-landsmøtet på Scandic Lillehammer Hotel. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tross kraftig motvind for Miljøpartiet De Grønne er ikke Rasmus Hansson i tvil: MDG er det sikreste alternativet for alle miljøvelgere. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi garanterer at vi kommer til å kunne påvirke enhver regjering, enten den er sentrum-venstre eller sentrum-høyre, i miljøvennlig retning, sier Hansson.

MDG avsluttet søndag sitt landsmøte på Lillehammer.

– Det er bare et spørsmål om 1 fattig prosents oppgang før du har en situasjon hvor vi er en joker i det norske regjeringsspørsmålet, sier MDG-toppen til NTB.

Hansson er partiets eneste stortingsrepresentant, nasjonal talsperson og førstekandidat i Akershus.

MDG har gjort det klart at de kan samarbeide med hvem som helst av de andre partiene, med unntak av Fremskrittspartiet.

Les også:

Søviknes raser etter MDG-vedtak: – En katastrofe for Norge

Bløff

De Grønne tar mål av seg til å få 5 prosents oppslutning i valget, men snittet i de siste tre månedene har vært 2,7 prosent. Partiet må med andre ord bruke valgkampen svært godt for å nå sitt ambisiøse mål.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forslaget om å fase ut oljenæringen på 15 år er starten på en prosess som skal drive fram et grønt skifte og satsing på trygge, grønne jobber til erstatning for stadig mer utrygge jobber i oljesektoren og tilknyttede næringer, sier Hansson.

– Vi skal gjøre det stadig tydeligere at det er en bløff å innbille folk at oljefremtiden er trygg.

Han varsler at MDG i valgkampen vil gjøre det klart for velgerne at det er den grønne fremtiden som er trygg.

– Det er en oljebasert, egoistisk og sneversynt politikk som er utrygg, både på kort og lang sikt, også for folk som blir innbilt at endring er en trussel, sier Hansson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: MDG utelukker samarbeid med Frp

Ikke festbrems

MDG kan ikke beskyldes for å fri til velgerne med vedtak som å avvikle taxfreeordningen, kutte biltrafikken i storbyene med 20 prosent på fire år, redusere trafikken på norske flyplasser med 30 prosent og avblåse reallønnsvekst i bytte mot kortere arbeidstid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men partiet mener det er tvingende nødvendig med skarp lut for å klare en nødvendig omstilling fra oljeøkonomi til en grønn sirkulærøkonomi basert på bærekraftig vekst, resirkulering, gjenbruk og utlån.

– Programmet vårt er proppfullt av forslag for et kreativt Norge preget av frihet, mangfold, futt og fart, sier Une Bastholm, MDGs andre nasjonale talsperson.

– Vi er ikke redde for at vi skal bli oppfattet som noen festbrems. Våre velgere skjønner veldig godt at Norge må endre seg når resten av verden gjør det, og at det bare er slik vi kan bevare livskvalitet og velferd fremover.

Les også: MDG mener Frp og Sp ligner Putin og Trump

200.000 jobber

Eksempler på saker Bastholm mener vil trekke velgere til MDG, er en mer human ruspolitikk, med vekt på behandling fremfor straff, slutt på midlertidig opphold for enslige mindreårige asylsøkere og en mer helhetlig politikk innen helse og skole.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har bestemt oss for å være en tydelig motmakt mot høyrepopulismen, også i Norge. Det tror jeg folk savner, sier Bastholm.

De to lederne gikk til frontalangrep på Frp i sin felles landsmøtetale fredag. Den ble ellers brukt til å forklare hvordan Norge skal kunne skape 10.000 nye jobber i året fremover for å erstatte 200.000 oljejobber.

Stikkord er nye jobber innen matproduksjon, skogbruk, skipsfart, fiske, energieffektivisering og nye arbeidsplasser innen resirkulering, gjenvinning, reparasjon, gjenbruk, leasing og utlån.

Les også: Kamp om lønnsstopp på MDGs landsmøte